Monica-Forster-Swedese

Monica Förster blir creative director på ett av Sveriges största möbelföretag

Nu står det klart: Monica Förster blir creative director på Swedese. "Det ska bli roligt att leda andra", säger hon till Residence.

Annons

– Vi letade efter någon som har förmågan att ta Swedese vidare internationellt, som jobbar med produktutveckling och design och för vårt arv och vår tradition vidare. Någon som delar våra värderingar. Sedan kom vi att tänka på Monica, och då blev valet av kreativ ledare för Swedese nästan löjligt enkelt, för hon förenade ju alla dessa tre krav perfekt, resonerar Sonnie Byrling, vd för Swedese.

Swedese, som har 70 år på nacken, är företaget bakom en av Sveriges mest kända möbler, nämligen Lamino. Monica Förster har har under femton år designat olika produkter för företaget, bland annat soffbordet Breeze. 

– Vi har gjort både hittar och ett par floppar ihop, säger Monica.

– Man ska våga ta lite djärva beslut. Swedese uppfattas som tryggt och stabilt, vilket i dag, när det är oroliga tider, kan vara en klar marknadsfördel. Swedese och jag har en tydlig samsyn på vårt skandinaviska formarv.

Monica fick sitt genombrott för tjugo år sedan när hon visade ett mobilt kontor i form av ett uppblåsbart rum hos Offecct. Sedan dess har hon etablerat sig som en av Sveriges internationellt mest ryktbara formgivare med jobb för Cappellini, Poltrona frau, Rörstrand, Volvo construction equipment med flera. Hon är även creative director för möbelföretaget Zanat. Hennes eget företag, Monica Förster design studio, har i dag ett 30-tal kunder världen över, uppdrag som hon kommer att fortsätta med vid sidan av arbetet för Swedese. 

Annons

– Jag har under tjugo år verkat i en väldigt mansdominerad bransch och njuter nu lite extra av att vi äntligen får se fler kvinnor i beslutspositioner på ledande designföretag. Både mitt nya uppdrag för Swedese och att Patricia Urquiola nu blir cd på Cassina är ett stort steg framåt, säger Monica. 

– Jag har jobbat så länge nu, så det ska bli roligt att leda andra. Jag känner mig väldigt redo för det. 

Publicerat 09 februari 2016
Annons