Nätbutik kopierade kända designmöbler – döms till fängelse

Näthandelsföretaget Designers Revolt döms till 1,5 års fängelse och ska även betala uppåt femtio miljoner i böter och skadestånd – för att ha kopierat designmöbler.

Annons

Sveriges hittills största rättegång kring kopierad design har landat i en fällande dom. Det är grundaren och en anställd i bolaget Designers Revolt som döms till 1,5 års fängelse för att ha kopierat kända designmöbler och lampor i ett näthandelsbolag baserat i Storbritannien – där upphovsrätten för design endast gällt i 25 år, skriver SVT Kultur.

Rätten anser att verksamheten varit brottslig eftersom merparten av möblerna har marknadsförts och sålts till kunder i Sverige och att svensk lagstiftning därför ska gälla. De menar även att Design Revolt har varit medvetna om vad de faktiskt har gjort, något som bolaget nekar till.

Grundaren samt en annan anställd döms nu till 1,5 års fängelse för brott mot  upphovsrättslagen och varumärkesintrång. De två andra åtalade döms till villkorlig dom och böter. Ersättningen som ska betalas uppgår till närmare 27 miljoner kronor. Därutöver ska ägaren och bolaget sammanlagt betala drygt 22 miljoner kronor till staten, som förverkat utbyte av brottsligheten och företagsbot.

Foto: En äkta Svanen-fåtölj av Fritz Hansen till vänster, som är en av stolarna som Designers Revolt kopierat. Till vänster högst upp en kopia av Poul Henningsen lampa Kotten följt av en äkta lampa nedanför. 

Läs mer: 

7 skandinaviska designklassiker som fortfarande är trendiga

Designklasssiker fyller 20 år – nu utökas kollektionen

Framgångsföretaget Dux comeback – med hjälp av designklassiker

Annons