Nya turer kring amorteringskravet – så påverkas du av den nya regeln

I dag lämnade Finansinspektionen (FI) sitt slutgiltiga förslag om det nya amorteringskravet till regeringen – och ändrar sig, igen. Alla som tecknar ett tilläggslån ska betala tillbaka det på 10 år eller baka in det i sitt ursprungliga lån.

Annons

Det har gått många turer kring det omtalade amorteringskravet – och så även reglerna kring tilläggslån. Tilläggslån är nya lån som utökar det befintliga bolånet, för till exempel en ombyggnad eller renovering, och innebär att de som inte amorterar i dag kommer behöva göra det.

Efter att FI:s lämnat sitt slutgiltiga förslag till regeringen i dag, presenterade de nya regler kring tilläggslån efter att de första förslaget mött mycket kritik.

Från att ha ställt krav på att lånet ska betalas tillbaka i samma takt som kundens ursprungliga lån står det nu klart att det justeras och att låntagaren och banken själva får bestämma om lånet ska betalas tillbaka på tio år eller eller betala tilläggslånet enligt de vanliga reglerna för amorteringskravet. Kravet gäller inte om man bara vill byta bank.

– De här åtgärderna handlar om att försöka minska risken för kraftiga nedgångar i till exempel konsumtion, som kan slå mot tillväxt och sysselsättning, säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen till Expressen.

Annons

Den nya regeln har alltså implemeterats i hopp om att inte avskräcka från renovering. Detta till trots kan en stort tilläggslån slå hårt mot låntagare som kan få svårt att betala av ett sådant lån under en avsatt tidsperiod.

Från och med 1 juni träder de nya reglerna officiellt i kraft. Här kan du läsa en sammanställning av hur du påverkas av de nya reglerna.

Annons