The Straw – hållbar inredning

Nystartade The Straw satsar på hantverk och hållbar inredning

Säg hej till nylanserade The Straw, ett varumärke som har slow living som ledord och satsar på småskaligt hantverk. Först ut är deras bärbara solstol i handvävd rotting – perfekt för sommarens semester!

Annons

Det nystartade livsstilsvarumärket The Straw drivs av Ellen Westöö och Caroline Ranås och idén till varumärket väcktes under en resa jorden runt när Ellen med familj träffade människor som skapade genuint hantverk på olika platser världen över. Redan ett år senare fanns den första prototypen av solstolen som nu lanserats.

– Syftet med The Straw är att både kunna inspirera och erbjuda en hållbar inredningsstil. Och med hållbar inredningsstil menar vi produkter av naturliga material som inte följer en trend, inte bara är hett nu, utan något som man vill leva med länge. En detalj som man vill addera till sitt hem, som gärna får stanna där för all framtid. En stil som man är stolt över. Våra produkter ska inte bara vara snygga och stilfulla utan de ska vara bra för oss – både oss människor och jorden vi går på varje dag, säger Ellen Westöö.

Solstol i rotting från The Straw
Den första produkten som lanserades av The Straw är en solstol i handgjord rotting.  

Produkterna från The Straw kommer göras i naturliga material som rotting, afrikanskt gräs och av spilltyger. Spilltygerna kommer från svenska varumärken som The Straw inlett ett samarbete med för att kunna producera textilier.

Annons

– Syftet är att inte stressa på en onödig konsumtion utan istället inspirera till val som håller över tiden. De saker vi producerar tar tid, de görs för hand av små familjeägda företag och tanken är att vi även ska ta vår tid med produkterna. Slow consumption och slow living är ledord och värderingar som är viktiga för oss.

Portabel solstol i rotting från The Straw

Handgjord solstol i rotting från The Straw
Solstolen är hopfällbar, vilket gör det enkelt att ta med den till både uteplatsen och balkongen, men även på utflykten i sommar!  

Den första produkten är en stilfull, portabel solstol i rotting – ett betydligt elegantare alternativ till alla klassiska brassestolar som finns där ute.

The Straw har även lanserat korgar gjorda av gräs som passar både som sovplats för det lilla barnet och för att byta blöjor i. Näst på tur står bland annat sänggavlar och speglar i rotting och under hösten lanseras lampor och ljusstakar.

Annons

Hur ser er produktion ut?

– Vår utgångspunkt är att allt vi gör ska göras på ett ansvarsfullt och hållbart sätt. Vi är måna om att konstant tänka på vår klimatpåverkan och vi tycker att återbruk och återvunna material är en självklar väg. Vi ser det som både spännande och utvecklande att hela tiden utmana oss själva och hitta nya och kanske bättre vägar att gå. Dessa tankar driver oss som företag framåt och är inte på något sätt begränsande – snarare tvärtom!

– Vi arbetar med små familjeägda företag i olika länder där de mesta görs för hand. Vi har själva varit hos dem på deras arbetsplatser och det är ur dessa möten som våra idéer vuxit fram. De här individerna är otroligt kunniga, noggranna och de skapar helt fantastiska saker. Att få se varje liten detalj som växer fram hos en produkt gör att allt får en helt annan mening. En större betydelse. Produktionen tar sin lilla tid, vilket vi bara gillar. Ett hantverk görs inte på en handvändning, det är något som växer fram.

Bärbar och hopfällbar, snygg solstol i rotting
Den portabla solstolen är en favorit under hemestern.  

Hur ser era planer ur framöver?

– Då vi är ett nystartat litet företag ser vi varje steg vi tar framåt som en milstolpe värt att fira. Vi har bestämt oss för att vara hälsosamma och må bra i vår resa och därför inte skapa onödig stress. Allt får därför ta den tid det tar. Vi gör det här för att vi älskar det. För att vi har ett starkt intresse för form, färg och inredning – men framförallt för att vara med och göra något som är bra på riktigt, på alla olika plan. Något vi med stolthet kan stå bakom.

Ellen Westöö och Caroline Ranås driver tillsammans The Straw.  

Följ resan på Instagram @thestrawstudio.

Foto: Anna Roström/@Smallpigart för The Straw

Läs mer:

Sommarguide: Ellen Dixdotters smultronställen på Österlen

Annons

11 snygga trädgårdsgrupper för uteplatsen och trädgården

12 hållbara (och riktigt snygga!) köp till badrummet

Publicerat 12 juni 2020
Annons