Ombra delle 5

Annons

Det dova smattret från symaskinerna bildar behaglig kuliss till samlingen av tre män i sina bästa år: en dansk, en italienare och … hur är det nu med Ben Gorham, indier, fransman, kanadensare, svensk? Parfymkungen bakom Byredoimperiet har ingått ett designgräddans trium­virat med skarpsinniga form­givaren Luca Nichetto och anrika A W Bauers mästerskräddare Frederik Andersen. Tillsamans har de tre skapat doften Ombra delle 5, ett exklusivt vänskapsexperiment i endast 30 exemplar. Flaskorna är potenta prakt­praliner som tack vare Nichettos kon­takter blåsts i glas från en fabrik i Murano, industrin i vilken Venedigsonen Nichetto vuxit upp.

»Hur den doftar?« upprepar Gorham frågan. »Om du tar det här glaset, och går in i ateljén, så ser du hur glaset förändras framför dina ögon. Det blev fyrkantigt, eller hur?«

Ja, och det gick från lila till vitt. Är det på grund av ljuset?

»Det är magi, folk älskar det. En av de fascinerande sakerna som Luca pratade om och visade är att det här glaset är så speciellt och föränderligt. Det var idén om ljuset som var viktig. Vi började prata om den där tiden på dagen som är väldigt specifik, när ljuset förändras. Som vid femsnåret, sen eftermiddag«, fortsätter Gorham.

Annons

»Vad händer med ljuset? Vad händer med ruti­ner, tempo? Folk slutar jobbet, de blir hung­riga, rör sig på ett sätt, de agerar på ett sätt. Så det här är baserat på ljus, och för mig handlade det om att fånga den tiden på dagen, humöret, i en doft.

 

Parfymen Ombra Delle lanseras onsdag den 4 februari på Bauer i samarbete med Residence. Läs mer i senaste numret – vårt tjocka jubileumsnummer i butik den 5/2.

 

 

Publicerat 02 februari 2015
Annons