Paradvilla

Kika in i lyxiga paradvillan – med extra allt

Magnifik utsikt, välbevarade originaldetaljer och ett fantastiskt läge vid ån. Nu ligger den ståtliga 1800-talsvillan ute till försäljning. Se de vackra bilderna!

Annons

Bättre läge än såhär är svårt att hitta! Centralt i Nyköping finner du den här vackra paradvillan i sengustaviansk stil, med en slående utsikt över såväl Nyköpingsån, Storhusqvarn som historiska Östra klocktornet.

Från huset har du gångavstånd till både centrum och hamnen, samtidigt som Stockholms storstadspuls och kulturliv finns tillhands bara en timme bort.

Östra Kyrkogatan 8
 

Den vackra fasaden tronar bland den frodiga grönskan intill ån. Fastigheten uppfördes år 1801 och man tror att det var länsbyggmästare Anders Sundström som ritade huset för kyrkoherden Nils Grandelius.

Nyköpingsån
 

Nu är den fantastiska villan till salu – vi tittar in!

Annons

Ett hus med historia

Trevåningshuset har renoverats varsamt till dagens stilrena elegans. Med byggnasvård i åtanke har det moderniserats till ett lyxigt, varmt och ombonat hem, samtidigt som de välbevarade originaldetaljerna minner om äldre tider – och 221 år av liv.

Vacker trädgård
 
Uteplats
 

– När ägarna innan oss renoverade så hittade de tidningsurklipp i väggen som rapporterade om Napoleons framfart. Det var den typen av nyhet som de första ägarna, som byggde huset, läste om i sin morgontidning, berättar säljarna.

Annons
Matgrupp ute
 

Huset rymmer flera tidstypiska detaljer såsom plankgolv, munblåsta fönsterglas, serveringsskåp, träpaneler, takrosetter, speglade dörrar och fem fantastiska eldstäder – som fungerar.

– Många Nyköpingsbor har en koppling till huset och kan berätta historier om det. Vi har träffat någon vars små fötter har dansat runt här som barn på festerna som hölls i huset och som nu har vuxit upp. Vi har stött på någon vars mormor bodde här och en granne som i sitt tidiga vuxenliv fick låna ett rum uppe på övervåningen.

Titta in i 1800-talsvillan invid Nyköpingsån

Det första som möter dig i huset är en magnifik hall, med mörka träpaneler och en unik trappformation från 1930. Här har du plats för både förvaring och sittmöbler.

Annons
Unik trappa
 

Från köket har du en rogivande utsikt mot den lummiga trädgården. Inredningen går i lantlig stil och kombineras fint med serveringsskåpen i original.

Lantkök
 

Vardagsrummet bjuder på en vacker vy över Nyköpingsån och ljusinsläpp från flera håll. Grönskan och kullerstensgatorna utanför fönstren skänker rummet en varm atmosfär. Den vackert målade kakelugnen både smyckar rummet och skapar en naturlig samlingsplats.

Annons
Inspirerande vardagsrum
 
Vardagsrumsbord
 

Den rymliga matsalen har plats för firande av alla slag. Med många sittplatser kan familj och vänner bekvämt slå sig ner i den vackra salen, med höga dekorativa golvsocklar och en imponerande takhöjd. Här har både jul- och nyårsfirande hållits – och med över 200 jular i ryggen sitter julstämningen i väggarna, menar säljarna.

Annons

– Byggnaden har infriat alla våra barndomsdrömmar om julen. Det är ett socialt hus där folk samlas. Långa frukostar i matsalen, dans runt granen i vardagsrummet. Värme från alla kakelugnarna. Julbordet uppdukat i serveringsgången.

Stilren matsal
 

Husets största sovrum är en rogivande dröm. Här har du utsikt över åns pärlande vatten och kan tända en sprakande brasa i kakelugnen.

Inspirerande sovrum
 
Annons
Utsikt
 

Den inredda vinden bjuder på vackra detaljer såsom takbjälkar och en bågformad murstock med änglatrappa. Även från vindsfönstren är utsikten slående och en kakelugn kan värma under det kallare halvåret.

Vindsvåning
 
Vind takbjälkar
 

I den grönskande trädgården växer fruktträd och en magisk stentrappa leder upp till det vackra klocktornet.

Annons
Trappa utomhus
 

Östra Kyrkogatan 8 ligger ute till försäljning för ett utgångspris på elva miljoner kronor och förmedlas av Ellen Ingman på Bjurfors. Läs mer och se hela annonsen här.

Se också: Höstens stora inredningstrender
Se också: Höstens stora inredningstrender
0:44
Publicerat 20 september 2022
Annons