pella hedeby blogg

Pella Hedeby: "Hemmet är där livet händer"

Residences nya bloggare, inredaren och stylisten Pella Hedeby, har en bakgrund inom nyproduktion, styling och inredning för bland andra Lotta Agaton Interiors och IKEA. Numera jobbar hon helt i egen regi – och utlovar en blogg fylld av inredningstips för en harmonisk och hållbar livsstil.

Annons

Pella Hedeby, inredaren som brinner för ”slow living” och hållbarhet, flyttar nu sin blogg till Residence. Där kommer hon att bidra med daglig inspiration och föra resonemang kring vår tids förhållningssätt till stil och rådande trender.

– Det är litet av ett mantra för mig att hitta en stil där man kan landa och trivas och att skapa hem som känns harmoniska och kravlösa. Så det bjuds på inredningstips för en mer harmonisk livsstil och hållbara hem varvat med bilder från mitt eget hem, inspirerande moodboards och nedslag i olika jobbprojekt, säger Pella Hedeby.

Pella hedeby
”Oavsett utgångsläge så är jag min filosofi trogen i mina val”, säger Pella Hedeby. ”Stilrent, tidlöst och hållbart må vara ett slitna uttryck – men ack så gångbart.”  

Hon hoppas att läsarna inspireras av hennes avslappnade förhållningssätt till stilindealen samtidigt som de får handfasta inredningstips för att kunna landa i en harmonisk känsla hemma.

Annons

– Jag inspireras av en mjuk minimalism där naturlig enkelhet är ledorden. Jag trivs allra bäst i avskalade och stilsäkert arkitektoniska miljöer där jag kan addera textur och noga utvalda inredningsdetaljer för en harmonisk hemkänsla, säger Pella Hedeby.

Varför bestämde du dig för att börja blogga på Residence?

– Jag har alltid känt mig väldigt nära Residence och den stilsäkra estetiken som genomsyrar magasinet i sin helhet. Så att få möjlighet att blogga och jobba i nära samarbete med tidningen känns som en dröm som går i uppfyllelse.

Vilka typer av inlägg brukar läsarna uppskatta mest?

– Mest uppskattat och flest frågor följer alltid på bilder från mitt hem där jag delat med mig av mer än små utsnitt. Där man kan ta del av och förstå helheten. Hemma hos-reportage inspirerar såklart till en mer övergripande bild.

pella vauni
Pella har bland annat gjort stylinguppdrag för Vauni.  

Vad tycker du bäst om med ditt hem?

– Helheten. Att det finns en röd tråd som genomsyrar alla val. Det lågmälda uttrycket, där inget enskilt objekt kräver uppmärksamhet, ger mig ett lugn i kombination med att var sak har sin plats. Det är överblickbart och lätt att hålla ordning.

Annons

Hur gör man egentligen för att hålla det snyggt och stilrent hemma när man lever ihop med tre barn?

– Jag brukar säga att man inte ska jobba emot livet. Hemmet är där livet händer och det måste tillåtas att vara så. Däremot har vi en grundstruktur där var sak har sin plats så att ordningen kan återställas med ganska liten insats. Nu är ju dessutom våra barn äldre och har inte alls lika mycket leksaker som kan spridas överallt. Om så är fallet så är mitt bästa tips en stor fin korg i naturmaterial där man samlar in allt inför kvällen. En fin detalj och funktion i ett.

Vilken är den dyraste inredningsprylen i ditt hem?

– Bra fråga. Jag brukar undvika att räkna efter vad inredningen till slut kostat, men ser mina inköp som livslånga investeringar, då jag köper möbler och inredning som jag planerar att leva med länge. Några detaljer som jag tänker på är vår Bang Olufsen-högtalare A9 som var ett gemensamt drömobjekt för mig och min sambo – annars är det oftast jag som står för drömmarna. Den tar plats med känns så självklar här på något sett.

Parson bowl
John Pawsons Bowl från When Objects Work är ett drömobjekt Pella investerat i.  

– Ett annat objekt som jag längtade och drömde om att äga väldigt länge innan jag slog till är John Pawsons Bowl från When Objects Work. Den gör mig lika glad varje dag och är, tillsammans med våra gamla Y-stolar, något som jag absolut aldrig vill byta ut.

Annons

Vad gör du en vanlig dag på jobbet?

– Mina uppdrag varierar allt ifrån reklamfotograferingar och stylinguppdrag till privata inredningskonsultationer, föreläsningar och utställningar.

pella hedeby vallonia
Ett stylingjobb för Vallonia.  

Vilket är ditt bästa stylingknep?

– Det enkla är det allra bästa. Att jobba med enkla former och vackra naturliga texturer kan aldrig gå fel.

Vad gör du för att främja hållbar inredning?

– Jag vill uppmuntra till val av vintage för ett mer personligt hem och tidlöst hållbara produkter med ett långt liv. Men även inspirera till hur vi kan förändra och förhålla oss till det vi redan har. Hållbara och klimatsmarta val genomsyrar så mycket mer än inredning, vi behöver slå av på tempot och skapa en mer hållbar livsstil för såväl människor, natur och klimat.

Annons

Vilket är det vanligaste misstaget folk gör när de inreder?

– Att man köper sig en stil som inre riktigt är ens egen. Eller väljer möbler och inredningsdetaljer ”så länge”. Det resulterar i icke-tillfredsställelse och behov av att byta ut. En ständig jakt på något som ska kännas rätt gör många gånger att hemmet känns som en stressfaktor och belastning istället för att fungera som vårt egna retreat, en plats för vila och återhämtning.

pella hedeby residence
”Då vi bor på landet utanför Södertälje kändes ett dagligt pendlande in till Stockholm som ett ohållbart upplägg och jag tog beslutet att vara helt egen för att kunna styra mina dagar och i möjligaste mån arbeta mer lokalt”, säger Pella Hedeby  

Vem skulle du vilja byta hem med för en vecka?

– Jag vill flytta ut till Rörbäck Forest Retreat och uppleva alla fina val och naturen på plats. Men jag kan också tänka mig att överta något kargt beläget hus på Gotland…

Har du någon inredningsdetalj du är extra svag för?

Annons

– Ja, minimalisten i mig brottas med tekannor. Jag har svårt att avstå och avskriver dem som rekvisita. Mitt sätt att kringgå mitt eget anti-köp-koncept.

Vilka inredningstrender kommer vi se mycket av i år?

– Jag tror starkt på mer avskalade hem, att vi rensar ut och inventerar vad vi har för att skapa överblickbarhet. Med den insikten minskar det upplevda behovet av ständiga uppdateringar och vi gör allt mer medvetna val.

Läs Pella Hedebys blogg här!

NAMN: Pella Hedeby
ÅLDER: 43 år
BOR: Viksberg utanför Södertälje
GÖR: Inredare, stylist och influencer
FAMILJ: Sambon Andreas och barnen Leo, 14, Viggo, 12, och bonusdottern, Filippa 14

Publicerat 09 mars 2020
Annons