Pella Hedeby stylist och stylar hem åt privatpersoner.

Så inreder du hemmet varmt och ombonat – stylisten tipsar

Pella Hedeby är inredare och stylist. Två ganska olika jobb med skiftande utgångspunkter. Här har hon inrett en nyrenoverad lägenhet i Stockholms innerstad och förklarar hur hon har tänkt.

StylingPella Hedeby
Annons

Pella Hedeby kände kunden sedan tidigare, vilket kan underlätta. Då hade hon gjort inredning och möblering av familjens sommarhus på Dalarö. (Du hittar det på residencemagazine.se). Den här gången var projektet något helt annat: en nyrenoverad lägenhet med modernt kök och fina golv som skulle mjukas upp eftersom den kändes onödigt hård.

»Vi känner varandras stilpreferenser väl. Utgångsläget denna gång var en trivsam planlösning och en ljuvlig fönstervägg som sträcker sig genom hela lägenheten. Vitmålade väggar och mörka strama snickerier skapade dock en hård kontrast och paret hade svårt att hitta fram till den känsla och inbjudande atmosfär som de eftersökte. Så uppdraget var att få ihop en stilmässig helhet, med färgsättning, möbler, textilier och inredningsdetaljer.«

Kök i mjuka färger och modern inredning.
Det strama köket från italienska Modulnova mjukades upp med en fondvägg i handgjort kakel.Stolar Leggera chair från Cassina och taklampa Model 2065 från Astep. Kudde och gardiner uppsydda i textilier från Astrid.  

Nytt uppdrag – så går det till

Hur tar du dig an ett nytt uppdrag? Vad är det första du gör?

»Vid ett inredningsuppdrag börjar jag med att fånga upp kundens stilpreferenser och livsstil för att sedan ta fram ett första utkast med mood board och en möbelskiss hur rummen kan möbleras och nyttjas. För mig är det viktigt att fånga upp helheten från början innan vi beslutar färg och enskilda detaljer. När vi är överens om ett övergripande tema, gör jag en färgsättning, ser över materialval och börjar ringa in karaktärer som förenar den form och funktion som vi är ute efter.«

Annons

Hur var lägenhetens förutsättningar, fanns det några tydliga svårigheter som skulle tacklas?

»Kök, bad och golv var helt nyrenoverade så jag hade ett ganska färdigt objekt att utgå ifrån. Utmaningen var att balansera det strama med en mjukare ton och känsla för att skapa en mjukare och mer inbjudande hemkänsla.«

Prylar på köksbänk.
Kök och matplats i ett från italienska Modulnova.  

Vad är viktigast att tänka på när man ska inreda ett kök?

»I det här fallet var köket redan på plats och vi fick utgå från givna förutsättningar. Med vitmålade väggar utgjorde det moderna köket en lite kall och hård kontrast och rummet som även rymmer vardagsrumsdelen blev lite opersonligt. Något av det första jag föreslog, som sedan också blev en av hemmets mest uttrycksfulla delar, är den helkaklade väggen med handgjort kakel som går ton i ton med väggar och textilier.

Annons

Väggen utgör en fond och blickfång för hela hemmet och ger köket en varm och välkomnande karaktär. Rent generellt skulle jag kunna översätta den idén med att alltid ha med sig tanken om att addera textur och naturliga material i någon del. En bänkskiva i natursten eller en vägg med uttrycksfullt kakel. Det är detaljer som tillsammans med en stilren blandare kan göra ett helt kök. Även om övrigt har ett enkelt snitt och utgår från funktion.«

Ljust och modernt kök.
I en öppen planlösning är det skönt att hålla det enkelt och endast låta några få utvalda detaljer bilda stillsamma blickfång.  

Hur tänkte du kring materialval?

»De flesta materialvalen och den fasta inredningen var ju redan satta, men jag adderade det handgjorda kaklet från Stiltje på köksväggen som utgör fond för hela hemmet och därtill jobbade vi med en genomgående färgskala med väggar och textilier ton-i-ton.

Annons

I möbler återkommer en mix av träslag för en naturlig värme, uttrycksfull marmor och en neutral matta i sisal tillsammans med textilier i linnetexturer. En materialpalett som återkommer i flertalet av mina inredningar. Jag älskar att upprepa ett recept som skapar harmoni och trivsam hemkänsla, men samtidigt har ett tidlöst, enkelt uttryck som inte blir daterat.«

Att tänka på vid inredning

Finns det några dos and don’ts?

»Dos and don’ts som gäller rent generellt när det kommer till en inredning: Undvik för hårda kontraster, det blir tröttsamt i längden. Monokromt är härligt, men vi behöver mjuka upp med texturer och naturliga material för att landa paletten. Balansera hårt och mjukt, runda former med strama och polerade ytor med råa material eller ruffare texturer. Anpassa inredningen efter rummets proportioner för att ge hemmet ett härligt flöde. Det är viktigt att kunna röra sig runt i hemmet och kunna låta blicken vandra utan att saker står i vägen eller kräver för mycket uppmärksamhet.«

Monokromt vardagsrum i ljusa färger.
Mjuk harmoni när material och nyanser ton i ton avlöser varandra. Soffa Retreat från Fogia, soffbord i marmor Plinth från Menu, sisalmatta från Dahl agenturer, kuddar och gardiner uppsydda i textilier från Astrid. Pallar av Charlotte Perriand från Cassina och skål på bordet, Bad Bowl från Klassik Studio. Konst av Rebecca Charlez Art.  

Hur tacklade ni hållbarheten i projektet, gick det att spara något befintligt till exempel?

»Hemmet hade redan renoverats med fina och slitstarka materialval. Idén med färgsättningen och kompletterade materialval var att förstärka helheten och göra intrycket tidlöst.

Annons

Detsamma gäller val av möbler och inredningsdetaljer där varje val skulle vara något man vill ha med sig över tid. Med materialval och kvalitet som tål att slitas på och där saker kan smälta in i parets eventuellt framtida hem.

Vad är svårast respektive roligast – att börja med ett nytt hem från scratch eller att modifiera ett befintligt?

»Det finns både »svårt och roligt« med såväl att bygga ett inredningsförslag helt från grunden som att modifiera ett befintligt hem. Att vara med från början och påverka allt ifrån materialval och utförande i hemmets alla rum ger förutsättningen för en helhet ner i minsta detalj där man kan jobba kompromisslöst. Men det är också en rejäl utmaning – med ALLA de val som erbjuds i dag. Att landa ett helt projekt – där »allt« är möjligt.

Vy in till sovrum från vardagsrum.
Vy in till sovrummet där mjuka nyanser, textilier och naturliga texturer avlöser varandra. Väggfärgen i vardagsrummet heter Kalk och sovrummet är målat i nyansen Granskugga från Jotun Lady. På väggen fotografi av Ragnar Ómarsson från Moutife.  

På samma sätt är utmaningen att komplettera befintliga rum. Här krävs ett tränat öga för att kunna bortse från vissa detaljer och lyfta fram sådant som man kan bygga vidare på för att få ihop ett tillfredsställande resultat. Det som är inspirerande är att få vända och vrida på de befintliga förutsättningarna, återanvända och hitta nya funktioner. Samtidigt som utgångsläget i ett befintligt hem många gånger handlar om att rensa ut och välja bort. Problemet är ofta att vi brottas med allt för många saker i våra hem. Vi kan se och uppskatta allt så mycket mer med ett fåtal noga utvalda detaljer.«

Annons

Vad är det roligaste du vet med att inreda åt privatpersoner? Du gör ju många andra jobb också…

»Det roligaste med att inreda faktiska hem är att det är just på riktigt och att det är hem och inredningar som ska levas i och slitas på över lång tid.

Matplats inne i kök.
Få utvalda detaljer ger inredningen ett stillsamt lugn. Stolar Leggera från Cassina, taklampa Model 2065 från Astep och ljuslyktor av Michel Verheyden/Bert van Hoecke Interiors.  

Som kontrast till andra uppdrag där bilder stylas och kulisser rivs, så prövas förmågan att förena form och funktion i en högre utsträckning. Och jag älskar att skapa riktiga rum, som ger förutsättningar att verkligen landa och vilja vara i. Det är det bästa betyget på ett jobb – när kunden säger att nu vill de verkligen vara hemma.«

Publicerat 25 februari 2022
Annons