Tidlöst och klassiskt porslin, porslinsklassiker, linnéa ruiz mutikainen

Stor guide: Tidlöst och klassiskt porslin – allt du behöver veta

På jakt efter tidlösa porslinsklassiker? Här samlar vi allt du behöver veta om några av våra mest älskade skandinaviska guldkorn – och att starta din egen samling.

Annons
Se 5 stora färgtrender 2023
Se 5 stora färgtrender 2023
0:58

Preloved-konsumtion är här för att stanna. Inom detta segment är heminredning lite av en guldgruva, med många unika föremål redo att fyndas – inte minst när det kommer till smådetaljer och porslin. Här tar vi ett grepp om det sistnämnda, både i form av klassiska favoriter och handfasta tips.

Var hittar jag vintageporslin?

Numera är vintageutbudet stort och det kan kännas övermäktigt att ens navigera rätt. Utöver välsorterade loppisar och second hand-butiker är onlinebaserade auktioner ett hett tips. Auctionet är ett exempel, en smidig plattform med både lokala och internationella auktionshus under ett och samma digitala tak. Om du är ute efter ett visst föremål, se till att sätta på en notis.

Annons
Fynda porslin, tips
Att bunkra upp med porslin, framförallt gamla klassiker, börjar bli allt mer populärt.  

Så börjar du din egen samling

Att påbörja en egen porslinssamling kombinerar inspiration och syfte. Är du ute efter väletablerade klassiker kan det krävas extra tålamod, men samtidigt vet du exakt vad du letar efter. Hämta inspiration i både fysiska butiker och online, på marknader och loppisar för att se vad för stuk på porslin som faller dig i smaken.

Tidlösa porslinsklassiker värda att investera i

Att lista ut vilka porslinsklassiker att ha på sin radar är inte det lättaste. Nedan samlar vi fem skandinaviska guldkorn, från älskade varumärken till populära serier, som aldrig tappar i värde.

Annons

1. Höganäs

Höganäs Keramik är en given favorit med lång historia. Produktionen inleddes i Kullabygden 1909, med fokus på högkvalitativa och tåliga bruksföremål. Höganäsmuggarna är nog en bekant syn för de allra flesta, en klassiker i stengods som kommer i många varianter.

2. Grön Anna (Rörstrand)

Grön Anna, ofta kallad Gröna Anna, är en av Sveriges mest välkända serviser. Den började se dagens ljus i slutet av 1800-talet och utmärks för sin upplyftande grön-neutrala palett samt blomstrande växtmotiv.

Grön Anna servis
Grön Anna, även känd som Gröna Anna, är en av våra stora servisklassiker.  

3. Gustavsberg

Gustavsbergs Porslinsfabrik har tillverkat porslin sedan 1825. Nu, som då, sker stora delar av produktionen för hand både för att säkerställa kvalitet och garantera en tidlös produkt. Sten Lindbergs mönstrade alster sticker ut lite extra, från Berså och Aster till Prunus.

Annons

4. Ruska (Arabia)

Det är svårt att inte älska den vackert murriga Ruska-serien från finska Arabia. 1960 formgav Ulla Procopé den populära serien som, exakt som namnet antyder på finska, går i ljuvliga höstkulörer. Utmärkande är även den glaserade ytan.

Ruska från Arabia
Höstiga servisen Ruska är ett tidlöst val med hög stilfaktor.  

5. Ostindia (Rörstrand)

Ostindia är onekligen en servis med unik historia. 1745 förliste ett skepp, med start i Kina, strax utanför Göteborg. Efter att lasten togs omhand hamnade skärvan från en porslinstallrik hos Rörstrand. 1932 introducerades servisen, med ett vackert mönster inspirerat av den kinesiska skärvan.

Annons

Bra att tänka på innan du köper klassiskt porslin:

  1. Satsa på ett färgtema för att skapa en enhetlig bas med lång livslängd. Syftet är trots allt att dina nygamla porslinsfynd ska hålla både denna säsong och nästa.
  2. Notera skick, framförallt om du klickar hem porslin online. Be om extra bilder och se till att skicket överrensstämmer med beskrivningen.
  3. Udda och ovanligt är två starka ledord för de riktiga samlarna. Bli inte förvånad om det dyker upp en kopp eller två med märkbar prislapp – det kan vara ett eftertraktat guldkorn.
Se 5 stora badrumstrender 2023
Se 5 stora badrumstrender 2023
1:02
Publicerat 24 februari 2023
Annons