Priserna på bostadsrätter i Stockholm sjunker – det här är orsaken

Det nya amorteringskravet som infördes i juni i år har redan lämnat spår på bostadsmarknaden. I maj sjönk priserna på bostadsrätter i Stockholm med 2,7 procent.

Annons

Det har länge talats om en bostadsbubbla – inte minst i Stockholm – men nu visar nya siffror att marknaden stannat av.

I maj föll priserna på bostadsrätter i huvudstaden med 2,7 procent, enligt siffror från Valueguard. Det är den kraftigaste nedgången sedan 2008 och tros bero på amorteringskravet som infördes 1 juni i år.

– Nu kan vi förvänta oss att marknaden går in i en lugnare period efter att amorteringskravet till slut införts och lugnare sommarmånader tar vid, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik i ett pressmeddelande.

Amorteringskravet innebär i korthet att nya bolån som överstiger 70 procent av bostadens värde ska amorteras med minst två procent årligen. Därefter ska lånen amorteras ner med minst en procent om året till 50 procent av bostadens värde.

Läs mer: Det nya amorteringskravet – vad gäller egentligen?

– Trots det stora utbudet så har det inte funnits lika många köpare per objekt och när man pratar med mäklare säger de att det inte är samma sug i marknaden som vid samma tid förra året, säger Sandegren till TT.

Läs mer: Då ska du sälja din bostad för att gå med mest vinst – enligt mäklarna

Annons