Residence inreder nyproduktion med designern Emma Olbers – titta in

Residence har tillsammans med Emma Olbers inrett en bostad och ateljé – som värnar om miljön – i en utställning som visas på Sveriges största bo- och samhällsexpo.

Annons

Sveriges största bo- och samhällsexpo slår upp portarna mellan 2-24 september i Vallastaden i Linköping. Här bjuder man besökare på både en inblick i en av Sveriges mest omtalade nya stadsdelar och besök i 70 olika hem på sammanlagt 135 000 kvadratmeter.

Inför bomässan har Residence i samarbete med Emma Olbers inrett en nyproducerad så kallad Bokal (en lokal som används både som bostad och som ateljé) i Linköpings nya stadsdel Vallastaden.

Residence utställning i bokalen är på 80 kvadratmeter och ligger i en av byggföretaget Newcaps fastigheter, Integralen.

New Cap står för fyra hus i området, ritade av arkitekterna Thomas Sandell, David Eliasson och Branco Kovacevic. Möbeldesignern Emma Olbers och stylisten Maja Lindahl står för konceptet och inredningen.

Växter från Plantagen.  
Kompost från Greenline, växter från Plantagen.  
Annons
 
 
 
Annons

Bomässan och den nya stadsdelen fokuserar på miljö med olika innovativa lösningar, någonting som även Emma Olbers och Residence har tagit fasta på.

I bokalen har varje detalj – från möbler till väggfärg – valts med omsorg. Lång livslängd och rena material som går att återvinna har varit fokus.

– När man köper en ny möbel är det viktigt att tänka på att den är av bra kvalitet så att den kan hålla länge. Men det är också viktigt att den ska kunna återvinnas när den inte längre kan användas. Vilket betyder att du ska kunna separera materialen, och att materialen är ärliga och rena – det vill säga inte uppblandade, förklarar Emma Olbers och fortsätter:

Annons

– I den här inredningen har jag koncentrerat mig på koldioxid-utsläppen, där vi i vår bransch bränner mest koldioxid. I bilindustrin spelar valet av bränsle en stor roll och i modeindustrin är tvättmaskinen en viktig faktor. Men i möbelindustrin belastar inte själva användandet av möbeln miljön. Däremot påverkar produktionen och valet av material mycket. Att tänka cirkulärt i livet och i hemmet är självklart för mig.

 
 

 

Annons
 
 

Om Emma

Emma Olbers är en svensk designer som är uppvuxen på en bondgård utanför Göteborg. Hon har jobbat som kreativ chef på Ire Möbler och Tre sekler. Hon är aktuell med en väskkollektion för Palmgrens och designar också för det svenska varumärket Eldvarm som gör produkter för eldstäder.

Emma Olbers är flerfaldigt prisbelönt, bland annat med Årets möbel för bordet Landala som hon har ritat för Tre sekel.

Annons
 

Stadsdelen Vallastaden

På bara fem år gick Vallastaden från idé, markbyte, arkitekttävling, detaljplan och markförsäljning till färdiga bostäder.

40 stycken byggaktörer har byggt lägenheter, radhus och villor sida vid sida varav ett tjugotal är trähuskonstruktioner och här finns även plusenergishus.

Första etappen som visas under expot består av 200 studentlägenheter, 250 hyreslägenheter, 50 radhus och villor samt 500 bostadsrätter och äganderätter.

Förutom bostäder har det byggts skola och förskola, omsorgsboende, kommersiella lokaler, två nya parker varav en med odlingslotter samt multihuset Flustret med p-platser, bilpool, miljöstation och bikupor.

Annons

Ett särskilt poängsystem har premierat fler och mindre byggherrar, sociala och miljömässiga lösningar och innovationer i stadsdelen. Ingen arkitekt har fått rita två hus bredvid varandra.

Läs om Vallastadsmodellen här.

Tack till alla möbelproducenter och företag som gjort denna utställning möjlig, inklusive Plantagen och Greenline.

Läs också:

Kika in i det unika arkitektritade huset i Vallastaden

Rottingväskan i ny skepnad – se Palmgrens samarbete med Emma Olbers

Hanna listar: Veckans 8 främsta inredningsnyheter

Publicerat 04 september 2017
Annons