formpris 2018

Residence Stora Formpris 2018 – Alla vinnare!

Vi prisar kreatörer, designer, arkitekter, inredare, briljanta hjärnor och skönandar. De som gör allas våra liv lite vackrare och lättare att leva.

Annons

Nu har alla vinnare i vårt stora formpris utsetts! Vi stiftade priset 2005, som ett sätt att hylla och lyfta fram årets främsta kreatörer, arkitekter och designer . Priset delas ut i elva kategorier inklusive Årets designer, Årets producent, Årets arkitekt och Årets nykomling. Residence delar även ut Årets Lauritz icon award, ett samarbete med auktionshuset Lauritz.com med syfte att hylla långsiktighet i designbranschen. Vi delar ut utmärkelsen Årets inredare för fjärde gången i år – och introducerar den helt nya kategorin Årets miljöprofil.

”Residence formpris är en hyllning till årets bästa design och inredning och det betyder oerhört mycket för oss att dela ut utmärkelsen varje år. Jag vet också att det betyder mycket för dem som får priset, ett kvitto på att det de gör verkligen betyder något,” säger Hanna Nova Beatrice, chefredaktör på Residence.

Årets designer

Stina Löfgren, Gabriella Gustafson, Mattias Ståhlbom, Carina Seth Andersson och Matti Klenell

Annons

Motivering: I ett sällan skådat samarbete har formgivarna avsökt svenska landskap och producenter i jakt på uppslag och inspiration. Resultatet är en strålande och annorlunda manifestation av samtida svensk design och konsthantverk, serverad i Nationalmuseums restaurang och café, en ny, självklar mötesplats i Stockholm.

Carina seth andersson matti klenell stina Löfgren taff arkitekter
Foto: Fredrik Sandin Carlson  
Restaurangen i nya Nationalmuseum
Restaurangen på Nationalmuseum. Foto Pia Uhlin.  

Årets arkitekt

Arrhov Frick Arkitektkontor

Annons

Motivering: Koncentration är skönhet. Med tekniskt fokus och fintonad, tidlös byggnadskonst har Arrhov Frick arkitektkontor lyft till sin egen höjdnivå. Skärgårdsvillor, klädbutiker och stadskvarter mejslas fram ur platser, människor, material och ekonomi. Med tolv medarbetare från alla möjliga länder är nu kontoret redo att möta världen på allvar.

Arkitekterna Johan Arrhov och Henrik Frick
Foto Mikael Olsson  
arrhov frick_4
Villa Majewski söder om Stockholm. Foto Mikael Olsson.  

Årets belysning

Bibliotekslampan Curve

Annons

Motivering: Det spirar i Nationalmuseums bibliotek. En hundra år gammal inredning har vaknat upp med gröna armaturer. När Front löser en uppgift händer det alltid något spännande. Nu har den klassiska grönskärmade läslampan fått en oväntat pigg uppdatering.

grön läslampa nationalmuseum biblioteket
Foto Andy Liffner  

Årets möbel

Palais-serien

Motivering: Finess, goda material och en air av internationell elegans. Bordsserien Palais för Asplund är en av årets form­ och försäljningsframgångar, som tillverkas i Tibro. Nu ska Palais växa med förvaringsmöbler. Vi längtar!

Grand palais
Foto Louise Billgert  

Årets inredare

Lotta Agaton Interiors

Annons

Motivering: Stylistdrottningen Agaton har tagit ett naturligt steg uppåt, från prylar till fast inredning. Med agatonsk stilsäkerhet, känslan för udda detaljer och ett gäng knivskarpa inredare vid sin sida tar hon sig an det större inredningslandskapets stilkoncept, lyxbostäder, bostadskvarter och varumärken.

Lotta Agaton årets inredare 2018.
Foto Erik Lefvander  
79 and park design Lotta Agaton interiors
79 and Park, Stockholm. Inredning och design av Lotta Agaton Interiors. Foto Erik Lefvander.  

Årets producent

Nordiska Kök

Annons

Motivering: Nytt tänk i traditionell bransch med onlineförsäljning, smart marknadsföring och fokus på dem som beställer sitt drömkök. Med ett år på nacken visar Nordiska kök­gänget att det går att producera lokalt, snyggt och hållbart till rimliga priser. Nu är utlandet nyfiket.

nordiska kök food pharmacy
 

Årets accessoar

Jotuns färger

Motivering: Det är dags att färgsätta livet och vi vill alla ha vår egen kulör. Jotun mixar världens färger till en svindlande palett som väcker upp våra tröttvita väggar och mörka hem. Med entusiasm, designsamarbeten och stylister med antennerna ute befinner sig företaget mitt i samtidens inredningsdrömmar.

Annons
mineralfärg från Jotun lady minerals
Foto Jotun  

Årets miljöprofil

Emma Olbers

Motivering: Emma Olbers driver envetet och inspirerande sitt miljöfokus framåt sedan 20 år. Klimatmålen måste hållas, även i design­ och möbelbranschen. Emma är en föregångare som visar vägen framåt med en utsökt känsla för både form och inspirerande miljö­klokskap.

Emma_olbers_biblioteket
Foto Christoffer Hunt  
nationalmuseum emma olbers stol solljus
Gamla Biblioteket, Nationalmuseum.  

Årets Lauritz Icon Award

Dandy

Annons

Motivering: Självsäker, stilig och bekväm. Vi faller handlöst för Pierre Sindres Dandy, tillverkad av Gärsnäs. Sindres kombination av form och material blir till ett kreativt nytänk som ger Dandy sitt nutida väsen. Årets Lauritz Icon award syftar till att hylla design som håller länge; i kvalitet och i estetik.

Fåtöljen Dandy av Pierre Sindre
Foto Gärsnäs  

Årets hantverk

Jenny Nordberg

Motivering: Med sin svets, 3D­skrivare och sekundsnabb tillverkning för hand är Jenny Nordberg en upptäcktsresande bland tillvarons material och fenomen. Med industridesignerns nyfikenhet korsar hon gränsar mellan hantverk, vetenskap och produktion och världen öppnar sig en smula.

Annons
Formgivaren Jenny Nordberg
Foto Petra Bindel  
Ljusstake av Jenny Nordberg
Ljusstake Brick av Jenny Nordberg.  

Årets genombrott

Joyn Arkitekter

Motivering: Med lust på utmaningar och med eklektisk inspiration har Joyn klättrat upp i rampljuset med sina egensinnigt eleganta inredningar till Frantzéns krogar, Yasuragis hotellrum och Tiger of Swedens showroom. Snart kan vi ses på ett Joyn­ritat powerbrasseri i Östermalms klassiska Astoriabiograf.

Annons
Joyns Helena Eliason, Ida Wanler och Lisa Grape.
Foto Erik Lefvander  
YASURAGI joyn
Hotellrum av Joyn, Yasuragi. Foto Erik Lefvander.  
Publicerat 28 november 2018
Annons