Många letar efter ett sätt att få in träkänsla i badrum. Vi inreder badrum alltmer som trivselrum där vi ska ta hand om oss själva och vill gärna maxa spakänslan. Där suktar vi efter varmare material än kalla klinker. I Sverige är det väldigt hårda regler kring våtrumsbyggen, så trägolv i badrum är en svår ekvation.

En fyllekväll där två forskare blandade ihop på sin olika prover av träflis och polymer på skoj resulterade i ett material som kan ersätta keramik som används för tvättställ, badkar och WC-stolar. Finska Woodio som startades 2016 har utvecklat ett revolutionerande 100 procent vattentätt massivt trämaterial som lagrar koldioxid och är betydligt miljövänligare att producera än keramiska material. Koldioxidutsläppen för varje Woodio-enhet är minst 55 kilo lägre än keramisk motsvarighet, och enheterna sorteras som energiavfall i slutet av livscykeln. Därför har Woodios sanitetsartiklar betydligt lägre koldioxidavtryck än traditionella.

Woodio som till utseende påminner lite om hälsosamma sesamkex kan fås i en mängd olika färger.  I dag består produktportföljen av tvättställ i två serier, Soft och Cube, med 16 olika modeller av handfat samt ett badkar i trä.  Så småningom kommer företaget som har en fabrik i Helsingfors, även producera kakel och klinker i materialet.

Designen i tvättfaten och badkaret är avskalat. ”Vi vill gärna förmedla en skandinavisk känsla i produkten”, säger Petro Lahtinen, vd och grundare för Woodio.

Woodio ä ny på den svenska marknaden och kommer lanseras i Stockholm på Stockholm Furniture Fair.

Företaget har vuxit snabbt i Finland under det senaste året och tilldelats två prestigefyllda designutmärkelser – Design Plus i Tyskland och Design Deed of the Year i Finland – som berömde produkternas originalitet, ansvarstagande och design som en del av vardagen

Woodio är ett nytt träfibermaterial med lågt koldioxidavtryck.

Handfatet i denna version kostar 6000 kronor.

Woodio kan fås i en mängd olika färger.

Woodio kan fås i en mängd olika färger.

 

Läs mer:

Layered lanserar nya mattor

Nystarta hemmet – sju bra tips