Så inreder du som en skandinav – enligt amerikanska inredningssajter

Trender tenderar att först slå igenom i USA, för att sedan spridas till resten av världen. Men när det kommer till den skandinaviska inredningsstilen ligger vi svenskar (kanske inte helt överraskande) i framkant. Här är detaljerna amerikanerna älskar.

Annons

Vi svenskar kan inte få nog av den skandinaviska stilen – och vi är inte ensamma.

Det avskalade, fräscha och ljusa sättet att inreda på har tagit världen med storm och särskilt amerikanerna fascineras av våra svala trender.

Inredningssajten My domaine och kollegorna på amerikanska Elle Decor är bara några av alla som tipsat om hur man fixar den skandinaviska inredningsstilen.

Så här inreder du som en skandinav – enligt de amerikanska inredningssajterna:

1. Metalldetaljer

Foto: Alen Cordic Styling: By Bon för Bjurfors/mäklare: Charlotta Lenhammar  

Allt är inte guld som glimmar – och på hemmaplan är det näst intill en självklarhet att lyfta in glänsande metallytor i inredningen.

Mässing, silver och – amerikanernas nuvarande favorit – koppar har nu börjat inta var mans hem på andra sidan Atlanten.

Annons

Med dekorationsföremål, ljuslyktor och lampor kan du på ett smakfullt och enkelt sätt tillsätta metall i inredningen.

2. Läder och trä

Den stiliga tillika tidlösa kombinationen trä och läder – i synnerhet naturfärgat trä och brunt läder – är en annan favorit som amerikanerna fått upp ögonen för.

Särskilt klassiska stolar, i stil med Børge Mogensens Spanska stolen, är eftertraktade.

Läs också: Så inreder du med den skandinaviska stilen – 5 snygga tips

3. Blå detaljer

En trend på uppgång i USA, som vi redan är bekanta med hemma, är blå element.

Blått skapar en fin kontrast till en diskret färgbas, som svart, vitt och trätoner, och kulören går att addera så mycket – eller lite – du vill.

Känns en blå vägg för mycket kan du styla med blå textiler eller andra inredningsdetaljer.

4. Kaktus

Foto: Maria Sahlander för Bjurfors/mäklare: Zara Ek  

Vi trendkänsliga svenskar är redan bekanta med kaktusen sedan några säsonger tillbaka, men det är först nu amerikanerna börjar inse att den tåliga växten är en lättskött detalj att räkna med.

Annons

Leta efter kaktusar med oregelbundna former och annorlunda utseenden, som ger rummet ett mer personligt och unikt intryck.

5. Grått

Grå detaljer, grå möbler, grå köksskåp – för att inte tala om grå väggar – bara fortsätter att öka i popularitet – och nu har det smittat av sig till USA.

Styla hemmet med grått ton-i-ton, bryt av en vit bas med grå nyanser eller mixa grått med en fin färg. Oavsett vad du föredrar så är det svårt att misslyckas.

6. Monokrom väggkonst

Oljemålningen är visserligen 2017 års stora snackis, men svartvit fotokonst är och förblir en storfavorit hos många.

Pynta väggarna med en ensam och uttrycksfull bild, blanda svartvitt med färg – eller varför inte arrangera en maffig tavelvägg? Det finns många fina sätt att lyfta sin fotokonst.

7. Vit bas

Den skandinaviska stilen har länge förknippats med mycket vitt och trots att vi svenskar älskar nya trender är en vit bas alltid ett säkert kort.

Annons

Genom att blanda vita nyanser ger du rummet en minimalistisk och lugn känsla, samtidigt som det ger ett öppet och rymligt intryck – och nej, det behöver inte betyda tråkigt.

Se till att blanda olika texturer och material, lyft in accentfärg och mycket gröna växter så känns ditt vita hem ombonat och mysigt.

8. Avskalat intryck

Less is more – i alla fall när det kommer till den typiska skandinaviska stilen.

Men glöm urplockat, tomt och stramt, allt handlar om en fin balans mellan personlighet – i form av lagom många detaljer – och ett prydligt intryck.

Satsa på bra och fin förvaring, så att du enkelt kan få bort småprylar och plotter, och inred med enkelhet i åtanke.

Källa: Elle decor, My domaine

Läs också:7 skandinaviska designklassiker som fortfarande är trendiga

Annons