kökstrender 2020

Hållbart, funktionellt och långsiktigt. Det är några av ledorden som genomsyrar trenderna för köket i år och framöver. Vi tillbringar mycket tid i köket och ytorna utsätts för hårt slitage och en hel del matlagningsglädje. Dessutom har vi inte råd att renovera våra kök hela tiden (varken vad gäller plånboken eller miljön!). Se till att du trivs i köket i många år framöver genom att välja rätt från början och satsa på något som står sig över tid.

Nedan tipsar vi om fyra trender att inspireras av, som vi tror att vi kommer få se mycket av – i många år!

Kökstrend 1: Naturligt vackert med naturmaterial i köket

Nordiska Kök modernt träkök i ek

Luckor i ek ger en varm känsla i det i övrigt minimalistiska köket. Foto: Nordiska Kök

Elegant och sobert eller gediget och med en dos av rustik charm. Naturmaterial kan bidra till flera olika atmosfärer i köket beroende på vilka material man väljer, hur de matchas sinsemellan och hur de lyfts fram i köket. Nordiskt ljust eller varmt med vacker ek? Inred med taktila ytor i det minimalistiska köket för att ge det en ombonad touch.

HTH Kök Nordic Spirit i ek

Träet mjukar upp intrycket i det vita köket. Foto: HTH Kök

Kökstrend 2: Funktionellt och långsiktigt

Keramisk bänkskiva i köket från Bricmate

Keramisk bänkskiva inspirerad av gotländsk kalksten som är gjord för att vara mycket slitstark. Foto: Bricmate

Vi vill tänka långsiktigt när vi gör inredningsval i våra hem, både för oss själva, vår plånboks och för miljöns skull. Det är inte längre Carraramarmor som är det hetaste valet i köket, dels för att det både är ett känsligt och ett ändligt material. Nu väljer vi hellre bänkskivor som gör köket tåligt och långlivat.

Det samma gäller för kökets övriga detaljer. Kvalitet, hantverk och hållbara val är alla viktiga kvaliteter i det nya 20-talets kök. Vi sneglar även på restaurangköken för att få inspiration till slitstarka detaljer, gärna i rostfritt.

Bänkskivan Silestone Calypso

Bänkskivan Silestone Calypso är gjord i kompositsten, vilket gör den slittålig. Foto: Alice Johansson för Cosentino

Kökstrend 3: Mer färg

Havregult kök från Vedum

Solsken i köket året om med luckor i havregult. Foto: Vedum

2020-talet ser ut att bli betydligt mer färgglatt jämfört med det förra decenniet. Nu vågar allt fler till och med färgsätta sina kök och göra favoritfärgen till en bestående del av inredningen. Bland färgerna är det främst tre som dominerar; gult, grönt och blått. Vilken som blir årets (eller decenniets) allra populäraste färg får tiden visa.

Broby kök från Kvänum i färgen Skog

Köket Broby i vackert skogsgrönt. Foto: Kvänum

Kökstrend 4: Vurm för shakerkök

Cupboards & Goods shakerkök i grått

Stilrent i shakerstil och grått. Foto: Cupboards & Goods

Vi ser kök i alla möjliga stilar, men det råder något av en vurm för en viss köksstil – nämligen kök i shakerstil. Dels kan det bero på att hantverk ses som något av den nya lyxen, och dels för att shakerkök står sig över tid med sin avskalade och stilrena design.

Shakerkök från Nordiska Kök

Klassiskt shakerkök målat i ljusgrönt med bänkskiva i kalksten. Foto: Nordiska Kök

Läs mer:

Här är köken svenskarna drömmer om

Förnya köket utan att renovera – 8 tips

Joanna Lavéns bästa kökstips