Så målar vi väggarna 2023

När norska Jotun Lady presenterar sin nya färgkarta för inomhusfärg är det med tre teman. Först »Serene presence« med lite gladare, ljusa pasteller. Det som känns nytt är att färgerna innehåller mindre svärta, de är mindre dova och »smutsiga«.

Annons
VIDEO: Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender
VIDEO: Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender
1:34

»Cheerful peach är en färg jag älskar, jag tror att den kan bli en riktig ny bestseller«, säger Lisbeth Larsen, global färgchef på Jotun.

»Den är fantastisk att kombinera med Bella, en ganska glad orange.«

Jotun färg
 

Efter två års pandemi tror Jotun på hoppfullare tider, och kanske är det vad vi behöver i en deprimerande lågkonjunktur.

Annons

Tema två kallas »Naturally grounded« och är inspirerat av naturen, det är rustikt och »bondgårdschict«.

Jotun Lady
 

»Rustic brown påminner om vår storsäljare Hipster brown men är lite ljusare och mycket finare!«, säger Lisbeth och tipsar också om en ny grön, Natural green, som har en vacker lyster och stor hitpotential.

Det tredje temat heter »Curated living« och innehåller bland annat tre röda nyanser, där färgchefen tror mest på dova Poetry red, och en isigt blå som gör sig riktigt bra till.

Annons

»Det är en nostalgisk kollektion – det pratas mycket om ’newstalgia’ som jag tror ligger i tiden, vi blir en allt äldre befolkning och i en snabbt föränderlig värld söker vi trygghet i forna tider, även om vi fortfarande är öppna för det som är nytt«, säger Lisbeth Larsen.

Jotun väggfärg
 

Nostalgi möter nytt 2023

Vi ser mycket 90-tal i modet, det är samma sak här?

»Ja, färgerna vi ser nu är till stor del inspirerade av 90-talet, och några av färgerna är faktiskt exakt desamma som då, till exempel Dusk green från 1997. Vi har så många fina färger att det är helt onödigt att ta fram nya.«

Annons

Lisbeth Larsen har ett förflutet i modebranschen och som trendanalytiker, roller som kommer väl till pass i hennes arbete att känna av trender, tendenser och stämningar i världen. Sedan Lisbeth Larsen började på Jotun 2006 har hon jobbat med den norska stylistduon Kråkvik/D’Orazio och deras färger är populära inte bara i Skandinavien, utan även i Mellanöstern och Sydostasien.

Jotun inspiration
 

Hur går det till när ni tar fram nya färger?

»Först funderar vi, jag och de åtta andra som ingår i mitt i team i Norge och ute i världen, på vilka kulörer vi ser framför oss. Som Lysning, till exempel, från ’Naturally grounded-temat, jag ville ha en gyllene färg. Jag hittar färger som jag gillar, kanske ute i naturen, och så försöker labbet ta fram den. Mer rött, mindre svärta, det är på millimetern, fram och tillbaka. Färgerna mäts i en spektrofotometer och så tas det fram recept. Färger som jag gillar målas upp på stora ytor och testas i olika ljus och det är viktigt att de är lika fina i alla glansgrader.«

Annons
Jotun orange färg
 

Tänker du alltid på vilka färger du har runt omkring dig och är du noggrann när du väljer nagellack?

»Verkligen inte. Jag är jättebra på att slå av, det är nyckeln till att orka jobba så mycket. Jag tänker mer på vin och mat och choklad när jag är ledig.«

SE OCKSÅ: Höstens stora inredningstrender
SE OCKSÅ: Höstens stora inredningstrender
0:44
Publicerat 01 september 2022
Annons