Så mycket lägger svenskarna på julpynt – och här är favoriterna i jul

Julstämningen skapas enkelt i hemmet med dekorationer och ljusslingor och i år planerar många svenskar att handla nya dekorationer till hemmet.

Annons

Julen lurar bakom hörnet och den mörkaste tiden på året är snart kommen. Många svenskar väljer att dekorera sina hem med julpynt och en del sätter upp dekorationerna redan tidigt i november när mörkret börjar falla på. Med ljusslingor, pynt till granen och dekorationer runt om i huset lägger flera svenskar en rejäl peng på just juldekorationer.

Enligt en undersökning som byggvaruhuset Hornbach låtit göra bland sina kunder planerar 31,4 procent att lägga mellan 500 och 999 kronor på julpynt i år. Nästan lika många, 30,7 procent, planerar att spendera en något lägre summa, mellan 200 och 499 kronor.

Läs mer: Så pyntar du granen i jul – 6 inspirerande stilar

julpynt
Julgranen dekoreras i rött i år. Foto: Shutterstock  

Den okrönte konungen bland julinredningsdetaljerna är ingen mindre än julgranen. 45,6 procent ansåg att granen är den viktigaste inredningsdetaljen för den rätta julkänslan.

Annons

Ljusslingor och belysning är även viktigt för svenskarna, 34,2 procent av de som svarade ansåg att det var den viktigaste detaljen för rätt julkänsla. Dessutom svarade 88,8 procent att de brukar ha julbelysning utomhus, antingen på balkongen eller i trädgården.

Favoriterna bland julgranspyntet är det traditionella pyntet och färgerna som dominerar i julgranen i år är inte helt oväntat rött, silver och guld. Men 16,4 procent av de som svarat skulle antingen matcha pyntet med sin övriga inredning eller följa de senaste trenderna.

Hornbachs undersökning genomfördes via en webbaserad enkät som skickades till varuhusets kunder. 1001 personer deltog i enkäten under november 2016.

Startfoto: Plantagen

Läs mer: Här är våra favoriter från H&M Home:s julkollektion

Annons