En egen potatisodling på balkongen? Ja, visst. Faktum är att den smakliga knölväxen är väldigt enkel att odla.

– Potatis är lätt att lyckas med och väljer man en tidig sort brukar man kunna skörda någon gång mellan midsommar och mitten av juli, säger Jacob Nilsson, växtexpert och butikschef på Blomsterlandet City.

Vanligast är att man förgror potatisen inomhus för att senare plantera ut den i krukor, lådor eller hinkar. Men du kan också låta potatisen få groddar och börja rota sig innan du flyttar ut odlingarna på balkongen, vilket Jacob själv gör.

Vill du spara tid rekommenderar han att du sätter igång redan nu.

Läs även: Experten bästa tips – 5 växter att odla på balkongen

Du behöver:

  • En tidig sort sättpotatis
  • En hink med hål i botten – 20-30 cm i diameter som rymmer 8-10 liter
  • Ett fat som hinken kan stå på
  • Lecakulor
  • Jord

Läs även: Så odlar du egna tomater – här är expertens bästa tips

Så gör du – 6 steg

1. Lägg ett tunt lager lecakulor i botten på hinken och fyll sedan på med cirka en decimeter jord. Vattna igenom jorden ordentligt, den ska vara fuktig, men inte blöt.

2. Lägg sättpotatisen på jordbädden, 1 eller max 2 potatisar per hink är lagom annars riskerar du att få potatisar små som ärtor. Placera hinkarna ljust, men inte i direkt solljus.

3. Efter ett tag kommer potatisen börja få små ”ögon”, groddar och kanske rota sig lite. Fyll då på med mer jord och täck den kala delen av stjälkarna. Låt dock den del av blasten som har blad att vara ovan jord. Upprepa och fyll på med jord ju högre stjälkarna blir tills hinken är full.

4. Vattna någon gång per vecka, jorden får aldrig torka ut helt men heller inte vara blöt.

5. När frostrisken är förbi kan du placera ut hinkarna på balkongen. Söder-, öster-, och västerläge är optimalt.

6. Det enklaste sättet att veta om potatisen är redo att skördas är att stoppa ner handen i jorden och känna efter. Skörda några potatisar åt gången. En sättpotatis ger cirka 15 potatisar.

Läs även: 8 smarta tips för att lyckas odla dina grönsaker hemma