Så ofta bör du tvätta dina sängkläder och kuddar – egentligen

Vi är ganska bra på att tvätta underkläderna och våra favoritplagg, men med handen på hjärtat – har du koll på hur ofta du bör tvätta kuddarna, madrassen och handdukarna..?

Annons

Många vill gärna tro att de bor, äter och sover i ett rent och fräscht hem bara för att dammråttorna längs golvlisterna lyser med sin frånvaro, men faktum är att även den bästa kan slarva med rengöringen när det kommer till våra mjukare ting.

1. Lakan och sängkläder

Med tanke på att vi tillbringar så pass många timmar nedbäddade i sängen är det kanske inte så konstigt att det går snabbt att smutsa ner ett rent lakan, örngott och påslakan.

För att få bort damm, svett, hudavlagringar, saliv och annat otrevligt bör våra sängkläder få sig en omgång i tvättmaskinen en gång varje vecka. Tvätta på minst 60 grader – gärna 90 om det är möjligt – och torktumla varmt för att vara säker på att bakterierna dör.

2. Bäddmadrassen

Trots att den skyddas av ett lakan blir även bäddmadrassen snuskig efter ett tag. Håll den fräsch genom att rengöra den en gång i halvåret – och misströsta inte, det är superenkelt.

Annons

Ta av lakanet och dammsug, använd möbelmunstycket. Är madrassen fläckig? Badda fläckarna med en lätt fuktig trasa och lite möbelschampo. Se upp för att blöta madrassen för mycket, fukt kan nämligen orsaka mögel och skada stoppningen.

3. Huvudkudden

Enligt studier är det inte ovanligt att det lever cirka 16 olika svamparter i en vanlig huvudkudde och stoppningen kan dessutom dra till sig allergiframkallande dammkvalster. Med det i åtanke kanske det inte känns lika jobbigt att kasta dina kuddar i tvättmaskinen emellanåt.

Var tredje till var sjätte månad bör du tvätta kuddarna. Använd ett skonsamt, men varmt program och kör ett extra sköljprogram. Torka i torktumlare på låg värme med två rena tennisbollar. Kuddar i bomull eller polyester tar en till två timmar att torka medan dun kräver minst två timmar, ibland mer.

4. Badlakan och handdukar

Ett fuktigt badlakan är en perfekt grogrund för bakterier och det är därför många rekommenderar att badlakan ska tvättas efter var fjärde användning eller varannan till var tredje dag. Det är viktigt att hänga upp dem så att de tillåts torka helt mellan användningarna.

Handdukar bör dock tvättas oftare eftersom de används flera gånger om dagen.

Om du inte har tid, möjlighet eller lust att umgås med tvättmaskinen varje dag är ett tips att ha flera uppsättningar handdukar och badlakan och ta en stortvätt då och då istället.

Foto via: Fashion Bloom / Dodot

Publicerat 19 februari 2016
Annons