Nej, ännu är inte den ”riktiga” julkollektionen här. Och tur är väl ändå det. Men i väntan på tomten och julnyheterna lanserar Ikea en hel del andra fina produkter under hösten. Inspirationsbilderna bjuder på olika stilar, men traditionell hantverkskänsla – i en modern tappning – är genomgående i flera av kollektionerna.

Ikea Skogstorn kuddforral
kratten kuddfodral
Ikea smalstarka påslakan i säng

Mycket av tonerna sätts med hjälp av textilier. Broderier och mönster inspirerade av skandinavisk hemslöjd och kurbits mixas med klassiskt randigt och enfärgat i rödrosa och klara blåa toner. Men med de starka färgerna flörtar Ikea inte bara med hemslöjd, utan även en aning med nittiotalet i sitt bildspråk. Nedan den lökformade lampnyheten Risbyn i rispapper med ett diskret storbladigt mönster.

Ikea risbyn taklampa

En annan nyhet som lyser upp i vintermörkret är Ramsele taklampa som bygger på en geometrisk form med blad av textil eller filt. Lampan dimras med hjälp av ett snöre som även transformerar lampans form på ett spännande sätt.

Ikea ramsele taklampa

Porslin och vaser med hantverkskänsla

Även porslin och vaser bjuder på mycket hantverkskänsla. I keramikserien Godtagbar fångas hantverksteknikernas uttryck i formerna och lever kvar i massproduktionen.

Ikea godtagbar vaser kollektion
Ikea strimmig tallrik

Den stilrena servisen Strimmig har potential att bli en ny favorit hos många. Finns i flera färger.

Kök med hållbarhetstänk

Grönt är fortsatt en stor trend, och efter att Ikea lanserade köket Metod/Bodbyn i en grön version i nya katalogen, följs det nu av den stilrena luckan Bodarp i en ljusare grön kulör. Bodarp är dessutom ett kök med hållbarhetstänk – luckan tillverkas i en folie som baseras på återvunna PET-flaskor.

Ikea Bodarp grönt kök

Förvaringsserie i traditionell stil

I grönt kommer även den fina förvaringsserien serien Lommarp, inspirerad av traditionellt snickeri, men i samtida mörkgrön färgsättning. 

Lommarp vitrinskåp 2019

I serien, som släpps i december, ingår skåp, skrivbord och hylla. Serien släpps även i en crémefärgad version.

Ikea Lommarp skänk och skrivbord

Nordkisa, Ikeas nya skåp/garderob i bambu, är charmig och stilren på samma gång och kan nog väntas bli en storsäljare.

Nordkisa bambuskåp Ikea

Även på barnavdelningen hittar vi lite nyheter. Rödhake är en ny textilserie för babyn med mönsterinspiration hämtad från svenska sagor. Medan Upptåg textilserie tar med de lite äldre barnen på fantasifulla äventyr i olika farkoster.

Ikea barnrumsnyheter 2019
Ikea Rödhake barnserie

Bilder: Ikea

Läs mer:

Smygkika på Ikeas kollektioner 2018-2020

11 snygga favoriter ur Ikeakatalogen 2019