Så ser julen ut på Royal Copenhagen – 5 inspirerande dukningar

För femtiotredje året i rad har Royal Copenhagen bjudit in en brokig blandning av kreativa människor för att duka upp ett julbord utöver det vanliga. Spana det roterande julbordet, det franska lustslottet och en rosapudrad dröm – alla signerade Danmarks främsta modemästare.

Annons

I början av november bjöd Royal Copenhagen in till pressvisning i deras flaggskeppsbutik på Amagertorv i Köpenhamn – där årets kollektioner presenterades i flera unika juldukningar. Årets tema är mode och därför har Royal Copenhagen bjudit in sex av modets mästare att göra sina egna tolkningar av ett julbord.

– Vi har efterfrågat de mest tongivande danska och internationella designerna om deras syn på julen för att inspireras av deras lekfullhet, färger, former och tankar kring att klä ett julbord. Det har resulterat i fantastiska verk som vi hoppas kommer att inspirera alla smaker, sa Niels Bastrup, chefsdesigner på Royal Copenhagen under gårdagens presentation.

Läs mer9 rena och avskalade detaljer som gör ditt hem redo för julen

Totalt är det fem danska varumärken och ett utländskt som tolkat julen: Rikke Baumgarten och Helle Hestehave från Baum und Pferdgarten, Charlotte Eskildsen från Designers Remix, Ole Yde från Yde, Cecilie Bahnsen och Mark Tan.

Annons

För det internationella bidraget står iranskfödda Leyla Piedayesh från Berlin – kvinnan bakom märket lala Berlin – som också har en given plats på den danska modescenen och modeveckan.

De individuella dukningarna bjöd på en stor dos fantasi och lekfullhet – spana in de fantastiska dukningarna här:

1. Blåvitt

rcjuleborde2016baumundpferdgarten012
 
royalcbla
 

Rikke Baumgarten och Helle Hestehave har skapat ett dekonstruerat julbord i en mångfald av stilarter och uttryck. Genom ett eklektiskt virrvarr av uttryck trollbinder designduon sina gäster med texturer, material och intryck i sin älsklingsfärg blått. Rikke Baumgarten och Helle Hestehave täcker sitt bord med ett potpurri av blåmålade serviser. Det dekonstruerade bordet lyses upp av en annan stjärna: designern Vibeke Fonnesberg Schmidts stora pendel i ädla metaller.

Annons

2. Pastelldrömmar

royalrosa
 
royalrosa2
 

Charlotte Eskildsen står för en modern, minimalistisk och helt rosa jul. Hon har skapat en modern ram och matchar både väggar, marmor, stolar och textilier i rosa. Eskildsen har valt den enklaste av Royal Copenhagens serviser, Vit Räfflad, för dess enkelhet och modernistiska uttryck.

Annons

3. Kungligt

royaljullyx
 
juldukning
 
royallyx
 

Ole Ydes julafton på Le Petit Trianon är fascinerad av världshistoriens stora personligheter och här hittar vi en överdådighet i äkta Louis XVI-stil med den kungligaste av alla serviser, Flora Danica. Denna dukning skulle kunna vi definitivt kunna hitta hos en bjudning hos Marie Antoinette. Julfestens lössläppta gäster har lämnat efter sig välta stolar, en nedfallen ljuskrona, fläckar på duken och tomma glas. Den vackra scenografin är handmålad av Sarah Becker.

Annons

4. Extravagant

leila
 
leila2
 

I Leyla Piedayeshs julbord De tre vise männens fest, bjuds det på gnistrande färger, färska frukter från exotiska träd och mjuka textilier. Leyla kombinerar på skönaste vis Blå Räfflad och Princess med Musselmalet halv- och helblond purpur.

Annons

5. Skandinaviskt lugn

royaljul
 
juldukning1
 

Designern Cecilie Bahnsen har skapat juldukningen Driving home for Christmas, där arbete och privatliv flyter samman i en blandning av skandinaviskt lugn och engelsk elegans med porslinet Musselmalet vit halvblond i samspel med vita och mångfärgade delar från Elements för att dessutom förena historia och nutid. Väggar i milt duvblått, ett iögonfallande stämningsplank och ett långbord som delas av med en hylla utgör scenografin för hennes julbord.

Royal Copenhagens julbord visas upp i butiken på Amagertorv mellan den 18 november och 31 december.

Läs merNaturnära material och dämpade toner – så ser julen 2016 ut på Ikea

Annons