Så ska bostadsbolaget Patriam utveckla framtidens boende

Bostadsutvecklingsbolaget Patriam har släppt en rapport med trendspaningar kring framtidens boende. Personlig service i hemmet och samägande spås bli viktiga värden när storstadsmänniskan väljer boende, menar bolagets vd Andreas Holmberg.

Annons

Patriam har på kort tid lanserat en rad spännande bostadsprojekt i Storstockholm med våningar på Karlaplan, Edsviken och Stocksund. Planen är att från år 2020, tillsammans med utvalda investerare, producera minst 300 exklusiva och hållbara hem med hjälp av kända stylister och inredare, däribland Lotta Agaton och Frida Ramstedt.

Nu har de med hjälp av analysföretaget Kairos Future tagit fram en rapport som kartlägger de trender som kommer att påverka utvecklingen av bostäder framöver.

Tjänstedesign, där bostadsbolag utöver unika hem, även erbjuder personlig service i form av hämtning av kemtvätt, leverans av blommor och mat är något som Patriam tror kommer att bli avgörande för framtidens bostadsköpare.

– Våra bostäder är anpassade efter den medvetna storstadsmänniskans behov med alla krav och den stress som det kan innebära att få ihop livspusslet. Folk måste till exempel kunna ta emot varor även när de inte är hemma. Man kan därför säga att man köper sig tid genom att investera i våra bostäder. I stället för att behöva ge sig ut på stan för att köpa en borr när man behöver, ska den finnas i huset, säger Patriams vd Andreas Holmberg.

Annons

Delningsekonomin och samägandet spås även bli allt viktigare.

– Därför satsar vi på att bygga upp gemensamma ytor: takterrasser, orangerier och odlingslotter i anslutning till boendena. Det råder även en slags nykollektivism och en hållbarhetstrend där vi ser att det blir allt vanligare med bilpooler, inköpsorganisationer och middagsgemenskaper. Det är något som vi arbetar aktivt med i utvecklingen av våra bostäder. Bikupor och höns på taket i framtiden är definitivt ingen omöjlighet.

Allt fler bostadsbolag omvandlar innerstadsfastigheter till moderna boenden, kommer inte konverteringsprojekten i Stockholms innerstad att ta slut?

– Någon gång kommer de ju att att ta slut och därför ser vi ser att nya bostadsområden växer fram längre bort från den traditionella stadskärnan. Norra Djurgårdsstaden är ett bra exempel på hur vår uppfattning om vad som tillhör innerstaden förflyttats i takt med att befolkningen ökar och nya bostadsområden växer fram.

Rapporten Rum för det goda livet släpps på torsdag 16 november. 

Sommaren 2017 står 36 lägenheter klara för inflyttning i Stocksund. Frida Ramstedt har tagit fram materialvalen.
Sommaren 2017 står 36 lägenheter klara för inflyttning i Stocksund. Frida Ramstedt har tagit fram materialvalen.  
I våningarna på Karlaplan 2 har Lotta Agaton har tagit fram ett modernt designkoncept med en ljus och en mörk interiör.
I våningarna på Karlaplan 2 har Lotta Agaton har tagit fram ett modernt designkoncept med en ljus och en mörk interiör.  

Patriam

Patriam grundades 2014 och ingår i Ebabkoncernen, en av Sveriges största fristående konsulter inom projekt- och fastighetsutveckling.

Annons

Det är EBAB som har gått in bostadsbolaget Patriam, därefter tar bolaget in in investorer för respektive projekt.

I dagsläget har Patriam sex anställda men har planer att utöka under 2017.

Till sommaren väntas bostadsprojekt på Gärdet och Stocksund stå klara och inflytt till bostäder på Karlaplan sker under hösten 2017.

Läs mer:

De ska utveckla Stockholms mest exklusiva hem

Snart kan du flytta in i en exklusiv våning – designad av Lotta Agaton

Oscar Properties lanserar exklusiva sekelskiftsvåningar – med konst i fokus

Annons