vaxter-inomhus-skotselrad

Så tar du bäst hand om de här 11 vanliga växterna

Att hålla liv i sina växter är enklare sagt än gjort och olika sorter kräver olika behandlingar med allt från jord, näring, bevattning och läge. Här delar vi med oss av de bästa tipsen för att lyckas!

Annons

Vissa vill ha ljust, andra skugga och somliga växter kräver vatten oftare än sina gröna släktingar. Välfyllda fönsterbrädor kan bli en riktig pärs om man inte vet vad plantorna behöver. Vi har samlat skötselråden för våra vanligaste krukväxter.

1. Mårbackapelargon

pelargon
 

Den fina Mårbackapelargonen är en riktig klassiker som trivs bäst i en ljus miljö, gärna sol till vandrande skugga. Plantera med pelargonjord och ge flytande näring en gång i veckan. Mårbackapelargonen bör vattnas regelbundet, även om den tål lätt torka.

Annons

2. Murgröna

murgrona
 

Murgröna trivs lika bra ute som inne, men väljer du att ha den i kruka på fönsterbrädan se då till att placerar den i halvskugga och gärna ganska svalt. Den populära klätterväxten föredrar inte direkt solljus och kräver regelbunden vattning. Dock är det helt okej att låta den torka ut mellan gångerna.

Från vår till höst kräver den näring cirka två gånger i månaden. Tvåfärgade varianter vill ha mer ljus för att behålla marmoreringen i bladverket.

Annons

3. Ampellilja

ampellilja
 

Den här lättskötta växten vill gärna stå varmt och ljust, men undvik direkt solljus. På vintern mår den bra av svalare temperatur och klarar så kallt som 5 grader. Ampelliljan tål visserligen lite torka, men regelbunden vattning och hög luftfuktighet är det optimala. Ett ljust badrumsfönster med frostat glas är är därför ett perfekt ställe för en ampellilja.

4. Fredskalla

fredskalla
 

Robust, blommande och en utmärkt luftrenare – det är inte för intet som fredskallan är en populär inomhusväxt.

Annons

Den gröna plantan föredrar filtrerat solljus och över 15 grader. Under vår och höst behöver du inte snåla med vattnet, men minska mängden och tillfällena under vintern. Svag näring ges med fördel en till två gånger i månaden från vår till höst och allra bäst mår den om du planterar om den varje år.

Läs även: 10 växter som ger ditt hem bättre inomhusluft

5. Garderobsblomma

garderobsblomma
 

Även om garderobsblomman är lätt att underhålla finns det vissa saker man kan göra för att den ska trivas.

Annons

Temperaturen bör vara minst 15 grader och under sommarhalvåret vill den ha näring. Ljuset är av mindre betydelse och den klarar av att stå i ett fönster så väl som i ett dunkelt hörn, däremot bör du vara sparsam med vattningen.

6. Guldpalm

guldpalm
 

Guldpalmen trivs bäst i svag skugga och bör inte ha kallare än 5 grader. Den dekorativa växten måste hållas konstant fuktig och får inte torkas ut, särskilt på sommaren. Gödsla jorden en gång i månaden från vår till höst och du får en frisk och fin växt.

Annons

7. Brudorkidé

orkide
 

Dagens brudorkidéhybrider är mer lättskötta och kan blomma nästan vilken tid på året som helst.

Den populära blomman trivs bäst i värme och filtrerat solljus, med undantag för vintern då den gärna vill stå ljusare. Vattna regelbundet, torka ut mellan vattningarna, duscha bladen ofta och gödsla en till två gånger varje månad.

Placera orkidén svalare, mellan 16 och 18 grader, när blomningen är över.

Läs även: 19 trendiga sätt att plantera dina växter

Annons

8. Hortensia

hortensia
 

Den fina hortensian tål visserligen fullt solljus, men föredrar filtrerat ljus. Temperaturmässigt är växten inte så kinkig och klarar sig lika bra i en varm som kall miljö, men när det kommer till vattningen gäller det att vara desto mer noggrann.

Beroende på hur varmt det är bör du vattna din hortensia ofta och rikligt. Gödsla två gånger i månaden från vår till höst.

9. Rosenkalla

rosenkalla
 

Undvik att ställa din rosenkalla i direkt sol, den ståtliga växten trivs bäst i filtrerat ljus eller halvskugga i en temperatur på över 15 grader.

Annons

Rosenkallan är känslig när det kommer till vattningen, så du bör vattna regelbundet och undvik att torkar ut den. Duscha bladen ofta och gödsla varje månad från vår till höst.

10. Papegojstjärt

Papegojstjart
 

Papegojstjärten vattnas med ljummet vatten i rosetten och tål att torka ut i några veckor. Rosetten bör dock alltid innehålla vatten, så duscha den gärna ofta.

Den robusta ananasväxten trivs bäst i filtrerat solljus eller halvskugga och i en temperatur från varmt till svalt. Ge näring en gång i månaden vår till höst via rosetten.

Annons

11. Monstera

Monstera2
 

Den fina monsteran är en tålig växt som trivs bra i alla typer av ljusförhållanden förutom i direkt solljus. Temperaturen bör vara över 15 grader och vattningen regelbunden för att bladen inte ska bli svedda i kanterna. Ge din monstera näring cirka två gånger i månaden vår till höst.

Källa och foto: Plantagen
Startbild: Shutterstock

Publicerat 08 mars 2016
Annons