Smyckeskonstnär formger exklusiv kollektion för Svenskt tenn

Märta Mattson är en av Sveriges internationellt mest uppmärksammade smyckeskonstnärer. Exklusivt för Svenskt tenn har hon skapat en ny kollektion med naturinspirerande verk som hon presenterar under Svenskt tenn nya spännande utställning.

Annons

I morgon slår anrika Svenskt tenn upp portarna till deras utställning, som är en del av projektet Smyckeskonst 2016 där en rad olika museer och gallerier som Millesgåren och Nationalmuseum Design visar samtida smyckeskonst. Projektet är en uppföljning av den omtalade och uppskattade utställningen om internationell smyckeskonst som visades på Kulturhuset i Stockholm redan 1986.

– Smyckeskonst är en viktig del av Svenskt Tenns historia och samtid. Redan på 40-talet skapade Estrid Ericson smycken tillsammans med ciselören Thure Carlsson och sedan dess har ett flertal av dem funnits i sortimentet. Att dessutom fem av de tretton smyckeskonstnärerna i vårens utställning arbetar i Svenskt Tenns organisation är något som gör oss extra stolta, säger Thommy Bindefeld, marknadschef på Svenskt Tenn.

Svenskt tenn kommer under utställningen, som pågår fram till 10:e april, visa naturinspirerande verk från tretton uppskattade smyckeskonstnärer. En av dessa är Märta Mattsson som i samband med utställningen även lanserar en kollektion exklusivt framtagen för Svenskt tenn. Kollektionen består av vackra halsband, broscher och örhängen och har Märta Mattssons säregna uttryck, som påminner om att det finns någonting vackert även i det som kan upplevas som avstötande och obehagligt.

Annons

– Hitintills har Märta Mattsson tillverkat varje smycke för hand med riktiga insekter som hon bearbetat. Nu har hon för första gången gjort en serie smycken i mässing som hon låtit Svenskt Tenn producera i en mindre upplaga. Hon är en av Sveriges internationellt mest uppmärksammade smyckeskonstnärer och det glädjande att hon har valt att samarbeta med oss, säger Thommy Bindefeld.

Ta del av ett urval av smyckena nedan!

Svenskt tenn Märta Mattsson kollektion
 
Svenskt tenn Märta Mattsson kollektion
 
Svenskt tenn Märta Mattsson kollektion
 Annons