Sofftrender.

Soffexperten: “Så ser sofftrenderna ut just nu”

De danska soffmakarna fyller 127 år och fjärde generationen Eilersen tipsar om moduler – och avslöjar skandinaviska soffskillnader.

Annons
VIDEO: Nya rekord – Svensk design gör succé på auktion
VIDEO: Nya rekord – Svensk design gör succé på auktion
1:08

När företaget startades 1895 av Niels Eilersen på Fyn, där huvudkontoret fortfarande ligger, var det ett av de första som kunde böja trä med ånga. Då tillverkade Eilersen droskor. Senare gick man över till träramar till bilar. När fabriken brann ner 1934 blev det startskottet för en helt ny produktion: möbler. I dag säljs företagets soffor världen över och var fjärde hamnar i Japan.

På 1960-talet tog Niels barnbarn Jens Juul Eilersen över och 1979 designade han sin första soffa, Stratos. 2022 är Jens söner Anders och Nils – fjärde generationen Eilersen – också involverade i företaget. Men det är fortfarande Jens, 84 år, som ritar de flesta sofforna.

Annons
Showroom för Eilersen.
Nytt showroom i en gammal bank, ett kvarter från Strøget. Under en brutal 70-tals- renovering doldes fantastiska fönster i blyglas.  

»Vår senaste soffa är alltid min favorit, just nu Aton. Uppkallad efter den egyptiska solguden har den allt som kännetecknar en Eilersensoffa och en mängd möjligheter att förändra storlek och utseende«, säger Nils Eilersen när Residence besöker det nya showroomet mitt i Köpenhamn.

Tips från soffexperten

Vad ska man tänka på när man väljer soffa?

»Hållbarhet och funktion är viktiga ledord, därför är alla våra soffor tillverkade av svensk furu. Det är det bästa och mest hållbara virket, ju högre kvalitet man har råd att köpa desto bättre. Tänk också på hur soffan ska användas, till vardags, fest eller som tv-soffa?«

Annons
Anders, Jens och Nils Juul Eilersen.
Anders, Jens och Nils Juul Eilersen.  

Hur länge bör en soffa hålla formen?

»Minst 20 år om man köper bra kvalitet och bra konstruktion, men det gäller också att sköta om sin soffa, ta hand om den!«

Vilka sofftrender kommer nu?

»Mer specialbeställt. Man bestämmer storlek och utseende på sin soffa med moduler.«

Bulliga art déco-inspirerade Havana av den danska designduon Lab 15.
Bulliga art déco-inspirerade Havana av den danska designduon Lab 15. Annars designar 84-årige Jens Juul Eilersen fortfarande de flesta sofforna.  
Annons

Hur skiljer sig valet av soffa mellan Danmark och Sverige?

»Svenskarna är mer traditionella i sina val, väljer gärna det de sett på bild eller i butik och gillar överlag fastare soffor. Danskarna gillar mjukare sits och vill själva bestämma formen.«

SE OCKSÅ: Kika in i den moderna släktgården på Gotland
SE OCKSÅ: Kika in i den moderna släktgården på Gotland
1:37
Publicerat 18 augusti 2022
Annons