Layered breaking boundaries

SpaNa in Layereds kollektion Breaking Boundaries

Mattan som konstobjekt – pigga Layered utforskar gränserna tillsammans med fyra konstnärer.

Annons

När är mattan inte längre ett bruksföremål, utan ett objekt? Kan föremål som kommit till för ett tydligt ändamål – som att ge värme till dragiga golv – samtidigt bara vara sig själv, ett konstverk i sin egen storslagna kraft?

matta Åsa Jungselius
Mattan Lips av Åsa Jungselius, 12 900 kr.  

De skandinaviska, kvinnliga samtidskonstnärerna Aida Cheregosha, Åsa Jungnelius, Constance Tenvik och Emilia Ilke utmanar genom sina verk oss praktiska skandinaver att tänka utanför den traditionella boxen och ger nya uppslag till vad inredning egentligen kan vara.

matta aida cheregosha
Balcony rug av Aida Cheregosha, 120x1200 cm, 150 000 kronor.  

Kollektionen Breaking Boundaries består av fyra design i upplaga samt ett par konstverk som enbart finns tillgängliga som unika exemplar. Mattorna vävs för hand eller handtuftas i hållbara naturmaterial som ull och tencel.

Annons
matta emilia ilke
Mattan Picnic av Emilia Ilke, 10 900 kr.  
Matta Constance Tenvik
Mattan The Opera goers i design av Constance Tenvik, 12 900 kr.  

Åsa Jungnelius, konstnär och lektor på Konstfack, mest känd för sina glasobjekt, har bidragit med två verk, Snäckan och Munnen.

»Mitt arbete är ofta materialburet och rör sig mellan interiören till ett monumentalformat där det materiella språket undersöker relationen mellan våra kroppar, objekten vi omger dem med och rummen de tillsammans agerar i. Snäckan och Munnen är två symboler jag ofta återkommer till som en representation av hålet. I min konstnärliga praktik är jag väldigt intresserad av att förstå hålet och hålrummets kapacitet.«

Mattan Snäckan av Åsa Jungnelius, 12 900 kr.  

Läs mer:

Publicerat 22 september 2020
Annons