Layered breaking boundaries

När är mattan inte längre ett bruksföremål, utan ett objekt? Kan föremål som kommit till för ett tydligt ändamål – som att ge värme till dragiga golv – samtidigt bara vara sig själv, ett konstverk i sin egen storslagna kraft?

matta Åsa Jungselius

Mattan Lips av Åsa Jungselius, 12 900 kr.

Layered

De skandinaviska, kvinnliga samtidskonstnärerna Aida Cheregosha, Åsa Jungnelius, Constance Tenvik och Emilia Ilke utmanar genom sina verk oss praktiska skandinaver att tänka utanför den traditionella boxen och ger nya uppslag till vad inredning egentligen kan vara.

matta aida cheregosha

Balcony rug av Aida Cheregosha, 120x1200 cm, 150 000 kronor.

Layered

Kollektionen Breaking Boundaries består av fyra design i upplaga samt ett par konstverk som enbart finns tillgängliga som unika exemplar. Mattorna vävs för hand eller handtuftas i hållbara naturmaterial som ull och tencel.

matta emilia ilke

Mattan Picnic av Emilia Ilke, 10 900 kr.

Layered
Matta Constance Tenvik

Mattan The Opera goers i design av Constance Tenvik, 12 900 kr.

Layered

Åsa Jungnelius, konstnär och lektor på Konstfack, mest känd för sina glasobjekt, har bidragit med två verk, Snäckan och Munnen.

»Mitt arbete är ofta materialburet och rör sig mellan interiören till ett monumentalformat där det materiella språket undersöker relationen mellan våra kroppar, objekten vi omger dem med och rummen de tillsammans agerar i. Snäckan och Munnen är två symboler jag ofta återkommer till som en representation av hålet. I min konstnärliga praktik är jag väldigt intresserad av att förstå hålet och hålrummets kapacitet.«

Mattan Snäckan av Åsa Jungnelius, 12 900 kr.

Layered

Läs mer: