värmande inredning som gör att du sparar el

Spara el! Här är inredningen som värmer i vinter

Det är dags att fylla hemmet med värmande textilier, mysiga möbler och mattor som isolerar. Satsa på värmande inredning och spara el!

Annons

Möbeldesignern Emma Olbers 4 tips för att inreda hållbart
Möbeldesignern Emma Olbers 4 tips för att inreda hållbart
0:40

Det finns flera olika sätt att undvika dyra elräkningar i vinter. Att sänka inomhustemperaturen en till två grader gör mycket för energiförbrukningen, och därmed för ekonomin. När du bockat av Lotta Bångens åtta tips för ett energisnålt hus, är det dags att låta den värmande inredningen göra jobbet.

Satsa på isolerande material

För att spara el utan att frysa, behöver du fylla hemmet med värmande inredning. Satsa på värmande textilier i isolerande material som dun, ull, fleece och flanell. Ge ditt hem en extra dos kärlek i vinter, samtidigt som du sparar energi!

Annons

Inredningen som värmer

Isolerande mattor

Ellos Home Ullmatta Chomu
Ullmattan Chomu, från Ellos Home.  

För att tillåta grundtemperaturen i huset att vara låg behöver du fylla hemmet med mattor som isolerar och håller värmen. Lägg ut långa mattor i gångarna mellan rummen, satsa på en större badrumsmatta och välj gärna en matta av ull i vardagsrummet.

Levande ljuskällor

Fotogenlyktor Karlskrona lampfabrik
Fotogenlyktor i glas och mässing. Koholmen och Skeppsholmen från Karlskrona Lampfabrik.  

Levande ljus är inte bara mysigt och bidrar till stämningen i ett rum – det är även värmande. Fotogenlyktor ger ett härligt sken och värmer, samtidigt som glaset gör ljuslågan mer brandsäker.

Annons

Varma textilier

Lexington Hotel Light Flannel White
Värmande flanellakan Hotel Light Flannel White från Lexington.  

Ett svalare sovrum med omkring 16-18 grader förbättrar din nattsömn. Men du behöver inte frysa! Bulla upp med ett fluffigt duntäcke och bädda med lakan i flanell. Flanell är gjort av bomull och ull och besitter samma värmande egenskaper som ull, utan att stickas.

Klä väggarna

Ikea Hemnes bokhylla
Bokhyllan Hemnes från Ikea.  

Ytterväggarna i hemmet är alltid något kallare än innerväggarna som går mellan rummen. Håll kylan ute från ytterväggarna genom att placera en eller flera bokhyllor och fyll dem med böcker. Skapa en tygklädd vägg med en gardinskena i taket eller häng upp en vacker matta på väggen som blir en isolerande tavla.

Annons

Persienner och gardiner

Gardiner Ellos home
Daisy sammetsgardin och Pembroke linnegardin från Ellos Home.  

En av de största energitjuvarna i hemmet är otäta fönster. Räddningen mot kallras vid fönstren är gardiner och persienner. Stäng ute kylan på natten och öppna upp på dagen för att få in solens varma strålar. Undvik att dra för gardiner framför elementen, använd hellre persienner till de fönster som har element nedanför.

Mysiga möbler

Bollo från Fogia i fårskinn
Fåtöljen Bollo fårskinn från svenska Fogia, designad av Andreas Engesvik.  

Ha värmen i åtanke även när du väljer möbler och möblerar. Ställ exempelvis aldrig en soffa eller säng framför ett element. En riktigt mjuk och gosig fåtölj skall inte heller underskattas för att få in värmen i rummet. Bara tanken på att gosa ner oss i Fogias fantastiska fåtölj Bollo i fårskinn gör oss varma!

Annons

Filtar och fårskinn

Filt från Klippans yllefabrik
Lammullsfilten Harald i färgen Cream från Klippans Yllefabrik.  

Filtar och fårskinn är räddningen en kylig decembermorgon. Placera ut fårskinn på soffkanten, i fåtöljen eller på stolarna i matsalen. På samma sätt behöver en värmande filt inte heller enbart användas i soffan. Svep filten runt dig när du sitter och arbetar eller använd den som ett extra lager värme ovanpå täcket i sängen.

Publicerat 12 oktober 2022
Annons