Spara pengar på bröllopet – 12 tips för att lyckas

Planerar du ett bröllop eller känner du någon som gör det? Då rekommenderar vi att du läser det här.

Annons
Bröllopsdatumet du bör undvika 2022 – enligt astrologin
Bröllopsdatumet du bör undvika 2022 – enligt astrologin
1:26

Bröllop kan bli en kostsam historia och det är lätt att gå över budgetgränsen i stundens hetta. Men genom att planera och vara ute i god tid kan ni spara tusenlappar.

Läs mer: 9 kreativa tips för att lyckas med sommarens bröllop i vackra lador

Planera ett bröllop med mindre budget – så gör du!

1. Klänningen

Köp en begagnad klänning eller hyr en. De flesta bär ändå bara sin bröllopsklänning en gång i livet. På Blocket och Tradera finns det massor av fina klänningar för en betydligt mindre summa än vad du skulle få betala för en ny.

2. Blommorna

Genom att besöka närmaste torghandel och köpa upp deras lager får du samma mängd blommor till ett lägre pris än om du anlitar en florist. Dessutom brukar det inte vara några problem att få en rejäl mängdrabatt.

billiga blommor bröllop
 

3. Ringarna

Eftersom ni ska bära ringarna och titta på dem resten av livet kan det vara klokt att fundera över om ni vill tumma på priset eller få de ringar ni verkligen vill ha. Det finns dock flera alternativ till att köpa en sprillans ny, till exempel auktionssajter som inte sällan auktionerar ut diamantringar för ett bra pris.

Annons

4. Bröllopstårtan

Tårtor går att göra själv och frysa in i 2-3 månader innan bröllopet. En kompis eller en släkting kanske kan tänka sig att hjälpa till? Det kan ju vara en del av hens bröllopspresent.

Tips! Det måste inte vara en bröllopstårta. Här är 10 goda och vackra alternativ till den klassiska bröllopstårtan.

5. Middagen

Oftast är gående bord ett billigare alternativ än en trerättersmiddag. Det är dessutom enklare för serveringspersonalen att hålla koll på ett antal uppläggningsfat än att servera samtliga gäster samtidigt.

Jämför priserna mellan de olika matvarubutikerna och handla varor som kan frysas in när de finns till kampanjpris.

6. Lokalen

Här gäller det att vara ute i god tid och bor ni inne i stan kan det ändå vara klokt att leta efter lokaler utanför storstäderna. De är oftast mycket billigare att hyra.

Försök att se platsens potential. Kan en städfirma eller en dekoratör göra en lokalen snyggare? Är det billigare att köpa eget tyg, ljuslyktor och blommor än att hyra en lokal som redan är utsmyckad? Kan en stor trädgård vara drömplatsen med hjälp av dekorationer och partytält?

lokal billigt bröllop
 

7. Gästerna

Bjud familj, släkt och vänner till vigseln, men bara de allra närmaste till middagen och festen efteråt. På så vis känner alla sig delaktiga i er stora dag och ni tillbringar eftermiddagen/kvällen med era närmaste.

Annons

8. Baren

Här finns det olika alternativ, mycket beroende på vad lokalen har för regler gällande alkohol. Ett alternativ är att gästerna får betala för sin egen alkohol i baren, fast till självkostnadspris.

Ett annat alternativ är att bjuda på alkoholen, men att avgränsa de olika alternativen till en sorts rödvin, en sorts vitt vin, två öl och en spritsort. På så sätt minskar risken för att det blir flera halvtomma flaskor över. De oöppnade förpackningarna kan ni lämna tillbaka till Systembolaget.

9. Gåvorna

Be gästerna om ett bidrag till er bröllopsresa istället för materiella gåvor. Den valfria summan kan sättas in anonymt på ett separat konto. Under middagen kan toastmastern läsa upp summan inför gästerna.

10. Inbjudningskorten

Tack vare internet och Pinterest finns det flera illustrationer som är kostnadsfria att använda för privat bruk. Skriv ut inbjudningskorten hemma eller på närmaste bibliotek, klipp ut dem och skicka i fina kuvert.

Annons

Om ni vill ha en personlig illustration kanske en släkting, en vän eller en designstudent kan hjälpa till. Släng ut frågan på Facebook och se vilka som kan tänka sig att ställa upp.

bröllopsinbjudning gratis
 

11. Bartender och servitörer

Ofta finns det någon som känner någon som är duktig bakom baren. Ska ni inte servera drinkar räcker det ju med att personen kan hälla upp vin och servera öl. Se er omkring om ni har någon bekant som kan tänka sig att stå i baren och servera under kvällen, givetvis mot betalning.

12. Musiken

Det behöver inte vara en stor ljudanläggning för att det ska låta bra. En bra högtalare, en ljudsladd och Spotify räcker långt. Gör olika listor för kvällens gång, exempelvis en middagslista, en romantisk lista, en lista full med gamla klassiker, en med nya hits för dansgolvet.

Läs mer: Floristens bästa tips – 4 saker att tänka på när du väljer brudbukett

Publicerat 17 maj 2016
Annons