Stjärninredarens guide: så stylar du ett lyxhem

Annaleena Leino-Karlsson inreder topplägenheter från grunden – för Residence visar stjärninredaren hur man går tillväga.

Annons
9 inredningsmissar i en liten bostad – så löser du dem
9 inredningsmissar i en liten bostad – så löser du dem
1:57

Stylisten, designern, inredaren och allmänna stilgurun Annaleena Leino har händerna fulla: förutom att designa, fota, rita, flytta och bygga stylar och inreder hon paradvåningar och lyxiga hem. Med stilsäker hand sätter hon sin personliga touch på vackra hem – samtidigt som hon lyfter fram lägenheternas unika personlighet. I samband med att Annaleena stylat en topplägenhet på Vasagatan i Uppsala som snart är till salu passade vi på att fråga henne om hur man går tillväga när man inreder några av Sveriges lyxigaste våningar.

Annons
Bild på sovrummet i lyxlägenhet stylad av Annalena Leino-Karlsson.
Foto: Andy Liffner. Arkitekten som hjälpt till vid renoveringen av våningen är Leif Gulliksson.  

»Jag inreder ju tomma lägenheter, och sedan samarbetar jag med företag för att ta fram rätt möbler och växter. Det är ganska omfattande styling. Just den här gången var det ägaren som kontaktade mig om en gammal fin fastighet i Uppsala med utsikt mot Domkyrkan.

Som alltid så börjar jag med frågan om vilka behov som finns, och bokar in ett möte. Sedan har man ju en dialog med kunden, ofta har jag förmånen att många kunder ger mig fria händer. Jag har inga problem med önskemål och förslag, men det är ju trevligt med fria händer naturligtvis.«

Annons

Annaleena har tagit fram fyra ledord för hur man inreder ett lyxhem från scratch, du kan läsa mer om Annaleenas projekt på hennes hemsida.

Matta från Hay, fåtöljerna är vintage från Cassina, konsten på piedestal är Bo Arenander. Glasbordet är egenritat av Annaleena, vasen är Carina Seth Anderson. Trästolen är från Halleroed tillsammans med Tre Sekel för Nordiska Muséet. Lampan är från Nuura tillsammans med tavla målad av Annaleena själv. Bord av Monika Förster för Swedese, vasen på lilla bordet från Perspective Studios. Gardinerna från Mimou.  

1. Börja stort!

»Jag börjar alltid med de stora möblerna: soffor, matbord och sängar är bäst att inleda med. Det är också de största möblerna som har längst leveranstid.«

Säng och sängkläder från Hästens. Fåtöljen Jetson från Dux. Mockaskrin från Annaleena själv. Taklampa Zeppelin 2 från Flos.  

2. Textilier

»Eftersom jag alltid inreder tomma lägenheter så är det viktigt att tidigt få in gardiner och textilier, det är otroligt viktigt. Man vinner mycket inredningsmässigt med gardiner, du behöver inte så mycket möbler med vackra gardiner: hellre mer gardiner och färre möbler än tvärtom. Gardinerna från just det här jobbet kommer från Mimou.«

Annons
Annaleenas tips: satsa på stora växter!  

3. Växtlighet

»Ta in växter, hellre stora än små. Dels så står sig de större växterna längre i lägenheten, dels syns inte små växter på samma sätt. Det känns mer skräpigt med små växter på något vis, stora växter blir mer som statyer!

Tavlan har Annaleena målat själv, tillsammans med bordet Pond från Swedese och vas från Perspective Studios.  

4. Harmoni

»Det här med att ha en röd tråd kan ju vara lite av en kliché, men jag försöker alltid ha en gemensam helhet. Det ska vara harmoniskt och subtilt. Inget ska sticka ut, det ska gifta sig helt enkelt. Jag tror heller inte på att försöka fixa olika rum i olika teman, jag är hellre ute efter en harmonisk känsla som framhäver hemmet. När man sedan inreder för försäljning är det naturligtvis också viktigt att ge en känsla av att alla som besöker hemmet ska kunna tänka ’här skulle jag kunna bo’, det får ju därför inte bli för personligt.«

Annons
Matbordet är ritad av Annaleena, stolarna Y-stolen från Hans Wegner för Carl Hansen & Søn. Hyllorna från Serax. Kruka från Annaleenas inredningsstudio.  
Tavlan är från Annaleena, tallrik från Perspective.  
Skulptur från Alicja Podgorska Birkner från Odem Atelier, på piedestal från Matti Carlson. Hylla från Domo Design, porslin från Hay.  
Annons
 
 
Annons
 
 
Annons

  

 
 
Annons
 
 
Annons

Läs mer:

Hemma i designern Annaleenas egenritade hus på Ekerö

Henrik Nero: Så stylar du lägenheten inför visning

Dusty Deco: Styla vardagsrummet med de här 5 detaljerna

 

Publicerat 29 maj 2018
Annons