tarkett topp

Det stora hindret när det kommer till att återvinna gamla plastgolv har tidigare varit problemen som uppstått i separeringen av lim och spackel från gamla golv. Man har helt enkelt inte kunnat rena plastgolven från de lim- och spackelrester som suttit kvar efter de rivits ut – förrän nu.

– Vi är oerhört stolta över att kunna berätta att vi löst en av de stora utmaningarna kring att återvinna gamla plastgolv, med en helt ny revolutionerande teknik, säger Dag Duberg, nordisk hållbarhetschef på Tarkett, i ett pressmeddelande.

Tarkett hållbar plastgolv

Tekniken fördubblar återvinningspotentialen

Genom att använda sig av den nya tekniken kan man omvandla homogena utrivna plastgolv till högkvalitativt råmaterial. Tarkett har sedan tidigare arbetat för att kunna återvinna spill som uppstår när plastgolv installeras, vilket uppnått till omkring 250 ton per år. Den siffran kommer i och med den nya tekniken potentiellt att fördubblas i och med att även gamla plastgolv kommer att kunna återvinnas.

– Våra politiska beslutsfattare har en roll att spela i att driva denna utveckling framåt. En starkare efterfrågan på återvunnet material skulle skapa mycket tydligare incitament för forskning och investeringar i nya processer. Därför förespråkar vi att förbränning av plastgolv borde förbjudas och att det vid offentliga upphandlingar bör ställas krav på återvunnet material. Utan en efterfrågan från marknaden kommer det ta lång tid innan vi når fram till ett cirkulärt samhället, menar Dag Duberg.

Utställning ovanför takåsarna

Under Stockholm Design Week kommer Tarkett till TAK i Stockholm med sin utställning Snowtopped. Tillsammans med Note Design Studio vill man visa på nya designmöjligheter med material som vanligtvis läggs som golv. Utställningen är gjord av Tarketts homogena och hållbara plastgolv som ingår i deras iQ-serie. Golvet har tillverkats i nästan 80 år och finns i offentliga miljöer över hela världen.

Tarkett möbelmässa 3
Tarkett möbelmässa 2
Tarkett möbelmässa 1

Utställningen Snowtopped äger rum på TAK i Stockholm vid Brunkebergstorg 2. Öppet mellan den 4-8 februari kl. 10.00-15.30.

Läs mer:

Kvänum och Louise Liljencrantz lyxluckor

Hanna Nova: missa inte på möbelveckan – bästa utställningarna i stan öppna för alla

Lotta Agaton om framtidstrender, hållbarhet och Stockholm Design Week

Gilla Residence på Facebook