Törnrosa har vaknat
– och förvandlats till Stockholm stadshotell
Stockholm Stadshotell har äntligen öppnat – med höga ambitioner om att knipa titeln som huvudstadens nya vardagsrum. I en stor intervju lär Residence känna hotellet som flyttat in i det gamla stadspalatset från 1870-talet. En fastighet som stått tom i decennier, men som nu rymmer två restauranger och har lyckats omdefiniera ett helt område på Södermalm.
Ett otroligt hus från slutet av 1800-talet står tomt i decennier, på Björngårdsgatan på Södermalm. Ett gigantiskt, underbart, nedgånget hus. Mellan kvarteren »Dykärret mindre« och »Dykärret större«. Många har pressat näsan mellan metallgrindens galler, kikat in på den där gården, kollat in huset, som ser lite ut som ett palats. Byggt i mitten av 1870-talet, med flyglar och ett klocktorn i mitten. Hur kunde något så parisiskt stå här, tomt, mitt på Södermalm, bredvid ständigt pågående byggen i Fatbursparken, 80-talets Södra station och de låga husen på Björngårdsgatan? Och ingen gjorde någonting åt det?
Åren gick. Ursprungligen byggdes huset av änkedrottningen Josefina, hustru till kung Oscar I. Hon byggde det till hans minne och till högre ståndskvinnor utan pengar, så kallat »mindre bemedlade« och oftast änkor. I huset fanns både kyrksal med dubbel takhöjd, sovrum, möjlighet att äta tillsammans i en matsal och att jobba. Sedan blev det sjukvårdsutbildning och psykvård här från 1950-talet. Och sedan, väldigt länge ingenting. När 80- och 90-talet inföll på Södermalm byggdes Södra station, följd av Bofills båge, Söderhallen och Fatbursparken intill. 2014 grävdes Södermalmstunneln precis under Södra flygeln av det blåklassade huset, som fick lyftas upp på stålbalkar under bygget. Nu står det till hälften direkt på tunneln.
2018, när tunneln äntligen var klar, köpte fastighetsbolaget Vasaparken det, för att göra ett hotell. Det var då Studio Escapists Michaela Hemlin, inredare och arkitekt, som bor mitt emot på Björngårdsgatan, och hennes vapendragare Elin Martin, ringde sin vän Jon Lacotte, krögare. »Vi vill inreda detta hus. Kan du göra något därinne, till exempel öppna ett hotell?«
Stockholm Stadshotell
Smygöppnade i December 2024 och är i full gång sedan mars 2025. Hotell och restaurang drivs av Johan Agrell, Fredrik Carlström, Dan Källström, Jon Lacotte och Ian Nicholson. Bakom projektet finns även H&Ms styrelseordförande Karl-Johan Persson. 32 rum och 80 restaurangplatser på entréplanet som består av bistro, salong och bardel. En trappa upp ligger matsalen som serverar middag onsdag till lördag och erbjuder en satt menu. Fastigheten byggdes i Oscar I:s minne 1873–1875, arkitekt var Per Ulrik Stenhammar. Arkitekter 2025: Ateljé Nord, Studio Escapist och Saga Arkitektur och design. Anker & Co stod för ljussättning.
Krögarna bakom Stockholm Stadshotell
Johan Agrell, som tillsammans med Jon Lacotte driver succékoncepten Babette, Tengu, Café Nizza och Schmaltz tyckte att det var en mycket bra idé, men insåg snabbt att detta var ett projekt som skulle sluka enorma pengar. »Och sedan träffade jag Fredrik Carlström, som drev medlemsklubben Alma i det gamla Beckmanshuset på Nybrogatan.« Alma som ligger snett mittemot Schmaltz.
Fredrik jobbar tillsammans med hotell-legenden Ian Nicholson som är inblandad i olika hotellsuccéer världen över, som till exempel Chateau Marmont och Chiltern Firehouse. Som femte man in i projektet kom Karl-Johan Persson från H&M. Och fastighetsägaren Vasaparken, som hade som krav att det skulle startas hotell i huset, nappade. Här skulle det bli ett hotell med en riktig bra krog i bottenvåningen. Året var 2020. Mitt under pandemin. När ingen någonsin tänkte resa igen, och ingen satte sin fot på en krog utan munskydd och maximalt avstånd till nästa bord. När det var ett brott mot folkhälsan att ta ett tåg från Stockholm till Småland.
»Det var nog lite tur för oss«, säger Fredrik Carlström, Stockholmare som sedan decennier bor i New York, och som har jobbat med svensk design, reklam, film och varumärkesbyggande. »Om det inte hade varit för pandemin, hade vi kanske inte fått kontraktet«, funderar Carlström.
Johan Agrell kläckte namnet, Stockholm Stadshotell. Ett genidrag. De första stadshotellen, kännetecknande för mellanstora svenska städer, uppstod på 1850-talet, alltså i princip samtida med Oscar I:s minne och blev ofta mittpunkten i en stads nöjesliv. »Ett sådant namn förpliktigar. Det är lite flott, men öppet. Man äter frukost med sin mormor och bjuder första dejten på pangmiddag«, säger Fredrik Carlström. »Med bakgrund i pandemin så kände jag att konceptet behövde två stadiga ben. En krog som omfamnas av de locals som finns i området, i Stockholm. Och ett hotell dit levnadsglada människor kommer och bor. Och sedan blandas detta på bästa sätt i baren och i matsalen«, säger Johan Agrell.
»Det som är speciellt är att vi disponerar ytan med utgångspunkten i krogen, att gastronomin får ta 70 procent, och login 30. I de flesta liknande projekt är det precis tvärtom. Vi vill att man ska kunna gå på denna hotellrestaurang utan att skämmas så klart. Att det blir en hubb för intressanta människor.«
Huset som Josefina lät bygga åt de mindre bemedlade hade alla dessa ingredienser på plats redan redan 1875. Matsalen, kyrksalen, rummen. I och med att huset är blåklassat fick vissa delar av planlösningen inte göras om, som den genomgående korridoren. »Huset spelar samma roll som en ingrediens i vår köksmästare Olle Celltons matlagning. Har du en fin bit fisk ska du inte hålla på för mycket med den. Här hade vi en fantastisk byggnad, så vårt jobb var att lyfta fram den utan att designa sönder det«, säger Fredrik.
»Känslan som vi ville åt var att detta är ett familjeägt hotell, man respekterar husets ålder, och skapar en air av att detta alltid har funnits här«, säger Johan. När man passerar genom grindarna in på den vackra gården som kommer spela sin egen roll inte minst under sommaren, kommer man in via receptionen. Det första som möter ögat är ett vackert skåp med rumsnycklar som dinglar med nyckelrings-smycken i keramik handgjord av Rikard Palmquist. Anslaget andas omsorg, hantverk, design.
Klassisk arkitektur från Wien
Den stora salongen bakom repan påminner lite om Wien och kontinenten. Victor Marx, arkitekt på Saga arkitektur och design är den som har ritat restaurangdelarna, tillsammans med arkitekten Kjell Anderson som ritat alla restauranger till Agrell och Lacotte. Victor Marx är mest nöjd med den rediga bardisken han har ritad in i bardelen, med en rejäl stenfot. »Det är många saker som har varit speciella med detta projekt – och en var att vi har varit tre olika inblandade arkitektkontor. En annan att det fanns ett så genuint intresse för design och arkitektur från beställaren. Och att vi har byggt prototyper på olika lösningar. Jag har till exempel en prototyp för stensockeln som vi gjorde till bardisken här på mitt kontor nu. Det är lite så som man jobbade med arkitektur för länge sedan«, säger Victor Marx.
»Baren är min personliga favorit. Vi fick till en stark helhet. Taket är inspirerat av Adolf Loos och hans American Bar i Wien. Där har de ett stentak, men vi jobbade här med marmorerat trä och akustikputs på grund av akustiken och det blev också väldigt bra.«
Husarkitekter var Ateljé Nord. »Vi har ritat in allt det osynliga, och varit länken mellan hyresvärden och hyresgästerna«, säger Mandus Lundmark. Kontoret har levt med projektet i över fem år.
Studio Escapist ritade hotellrummen och receptionen, korridorerna, ett chambre separée samt loungen på ovanvåningen. »Huset med sina fantastiska fönster och enorma takhöjd har någonting av en institution över sig, och det var också viktigt att känslan inte blir för hotell-aktig i rummen. Förutsättningen är att här har vi framförallt en restaurang och sedan finns det rum som man kan sova i. Därför var det så viktigt att bevara takhöjden, till exempel. Vi ville ha en tidlös, modern känsla med gedigna material«, säger Michaela Hemlin på Studio Escapist.
»Inredningen skulle vara något som håller länge och som man inte tröttnar på. Och som känns härligt att vistas i. Allting är målad i en varm gul ton som gör att det blir en ombonad känsla i rummet. Och så ville vi också ta in en kontrast i form av de här sänggavlarna vi har ritat i masurbjörk«, säger hennes kollega Elin Martin.
Huset vimlar av detaljer och historier. Det finns till exempel en kullerstensgata i källaren. Och numera även ett spa. Ett av de mest spektakulära rummen är den gamla kyrksalen som byggdes om till matsal med 36 sittplatser. Fem välvda soffor runt runda bord och i mitten en stor arrangé, enorma fönster och öppet i nock. Bredvid ett extra kök – här är det tänkt att man kan boka in sig till en fixed meny med familjen till exempel.Den svängda trätrappan upp är redan the talk of the town. »Jag tänkte dopfunt«, säger Mandus Lundmark från Ateljé Nord nöjd.
Baren som ligger till höger om salongen är också grundarna Fredrik Carlströms och Johan Agrells favorit. »Jag älskar barer generellt och har hittills ingen som liknar den här på mina andra krogar«, säger Johan. Den kvällen han får tid över mellan sina fem krogar, hotellet och den planerade nya krogen som ska öppna under året, om han får tid någon kväll alltså, vad kommer han beställa för drink i baren då? »En riktigt snustorr dry martini, såklart.«