Finska inredningsstylisten, designern och författaren Susanna Vento har arbetat som stylist för flera stora inredningsmagasin i snart 20 år. Nu är hon aktuell med din tredje bok Green home book  – där vi får kika in i 30 olika unika hem i Finland med växter i fokus. I boken delar hon även med sig av sina bästa tips för att inreda med grönska och hur du på bästa sätt tar hand om dina växter. De vackra och inspirerande fotografierna står Riikka Kantinkoski för.

Varför har du valt att skriva en bok om växter?

– På senare år har jag märkt att många har förälskat sig i gröna växter på nytt. Jag själv växte upp i ett hem med en massa växter och när jag var liten såg jag alltid hur min mamma omsorgsfullt tog hand om sina plantor. Växtkunskaper saknas i dag så jag ville dela med mig av vackra och enkla tips för både växt-älskare som nybörjare. Hem med mycket växter i brukar ofta upplevas som lite överfulla och otrendiga, men jag vill visa att du kan dekorera med växter och fortfarande ha ett stiligt hem.

Varför tror du att intresset för grönt i hemmet vuxit?  

– Jag tror att växter ger mycket glädje och skapar trivsel i hemmet. En person kanske köper en planta för att rena luften hemma medan en annan vill dekorera med den och en tredje förvaltar växterna de fått i present av sina nära och kära. Genom alla tider så har vi velat ta in naturen i våra hem på ett eller annat sätt.

Läs även: 6 växter att inreda med i höst och vinter

green_home_book_myynti_lowres

Vilka är dina favoritväxter just nu?

– Euphorbia Leuconeura gillar jag mycket, speciellt deras små skott, även klassiska Ficus Elastica, Philodendron bipinnatifidum och Sparmannia Africana. En utmanade men älskvärd växt är också Camellia japonica.

Vad är dina bästa inredningstips om man vill dekorera sitt hem med växter?

– Ett enkelt tips är att välja en stor planta och flera små. Samla ihop de små växterna i ett vackert arrangemang. Jag föredrar att ha mina växter i klassiska röda lerkrukor eller enkla former och färger som inte konkurrerar med växterna.

green2

Hur har din bakgrund som inredningsstylist påverkat din inställning till växter?

– Jag är glad att växterna är tillbaka i hemmen efter en lång period av minimalistiska trender. Växter skapar trivsel och förtjänar en hedervärd plats i hemmet. Dessutom är den gröna trenden på väggarna här för att stanna, det är storstadsbornas sätt att ta in naturen.

Boken Green home book släpps 12 oktober och kommer att kunna köpas på Adlibris.  

Läs även: Här är de 5 trendigaste växterna just nu

green4

Läs även: 10 snygga krukor att satsa på till höstens växter

gron

Läs även: 10 växter som ger ditt hem bättre inomhusluft

gron2

Läs även: 12 inspirerande tips – så kan du förändra ett helt rum med snittblommor