Superstylisten Marie Olsson Nylander om sitt nya sommarpalats på Sicilien

Inredaren och stylisten har köpt ett stort palats i en gammal arbetarstad på den italienska ön.

Annons

Superstylisten Marie Olsson Nylander har blivit känd för att ha gjort ett stort antal husrenoveringar, och hur hon i programmet Husdrömmar fick reda på att hon fått bröstcancer och i samma veva inledde en separation från sin man. I dag har de gjort en ordentlig resa tillsammans, som tagit de hela vägen till ett palats i en liten av turism oförstörd stad på Sicilien.

Hur hittade ni palatset egentligen?

– Min och min man Bills vän Martin Enget skickade en länk till ett magiskt palats på Sicilien, ett slott på 2000 kvm, som kostade lika mycket som tvåa i Stockholms innerstad. Vi drömde oss bort, och kontaktade mäklaren till länken. Jag ringde och sa vi ville köpa ett hus, men med en mycket blygsam budget. Mäklaren kontaktade aldrig oss igen, men jag hade bestämt mig för Sicilien. Ett sådant ställe, eller inget. Min man var mycket skeptisk. Det slutade med att vi bokade en semester på tre veckor – den längsta vi haft någonsin – och packade in oss och barnen i bilen, och fräste nedåt Europa. Vi ringde mäklaren från färjelägret i Napoli och sa, ”här är vi! Vi vill titta på lite hus nu.” Det gjorde vi också, och sista huset vi hann med, som också var ett palazzo, fast mycket mindre! Då kände jag, ”så ja, här är det!”

Berätta om Termini Imerese där palatset ligger?

– Oj! Får köra den korta versionen: Termini Imerese är en gammal arbetarstad där Fiat haft fabrik fram till för ungefär sex år sedan. Det fanns också totalt tolv stycken pastafabriker som skeppade till hela världen. Det har varit en välmående och självförsörjande stad som aldrig egentligen brytt sig om turism. Det är någonting som märks och en stor anledning till att vi älskar staden! Egentligen vill jag inte berätta för mycket, ha ha. För det är så himla bra: alla fabriker är stängda, det är hög arbetslöshet och väldigt fattigt, skräpigt, men också vackert, orört, och fantastiskt äkta! De har också den bästa och billigaste maten.

Annons

Men hur är människorna där då, om det är så fattigt och hög arbetslöshet?

– De är alltid sig själva: stolta och glada. De fångar dagen och arbetar även för dagen. Här finns inga kalendrar med möten inbokade mer än en vecka i taget. Det är verkligen en vacker gammal stad med mycket historia. Här finns katakomber, kyrkor, och smala gränder.

Det är ju helt annan miljö, klimat och arkitektur än vi är vana vid i Skandinavien. Hur tänker ni kring renoveringen och den efterföljande inredningen?

– Vår budget är liten. Vi valde huset för att det redan har allt man kan begära eftersom ingen har renoverat sönder något. Vi ska städa, täta, laga, fixa nya rör och badkar, samt ny el och nytt tak. I ett senare skede drömmer vi om pool, om vi någonsin får råd. Vi kommer också fixa lite i trädgården och fixa med garaget.  Inredningen blir enkel och spartansk. Men vi kommer att satsa på stora mjuka lyxiga mattor. För trots att stengolven är vackra så är de kalla även sommartid. Vårt hus har en terass och en trädgård, vilket är unikt för ett hus i gamla staden. I första hand är detta ett sommarhus. Eftersom det är ett palazzo från 1700-talet har det väggar invändigt som är 1 – 1,5 meter tjocka. Det är okej om vissa saker får växa fram för jag vill njuta här och nu – inte sedan!

Vad är den största utmaningen ni står inför?

– Den italienska byråkratin, även fast vi var beredda. Det är så jobbigt! Vi ville till exempel göra taket själva men sex månader senare vet vi fortfarande inte om vi får eller inte. Språket är också en utmaning; jag förstår bara pyttelite, och kan inte säga mer än ”solo”, ”sale”, och ”ciao”. Min man Bill kör översättningsprogram på mobilen och klarar sig så där.

Och nu ska det bli dokumentär om ert sicilianska äventyr?

– Jag kan inte berätta så mycket om projektet mer än att vi filmar en dokumentär som föddes ur en idé jag haft. Till våren kommer man kunna se slutresultatet, och då kan jag berätta mer.

Följ Marie Olsson Nylander och hennes familjs italienska resa här.

Läs mer:

Sex snabba frågor till grundaren av Art n Deco

Residence besöker de glada bagarna i Rute

Claes Daléns guide till en perfekt weekend i Rom

[socializer-facebook]

Publicerat 31 maj 2019
Annons