ANNONSSAMARBETE MED MARBODAL

Svenskarnas vanligaste köksfärg – och den populäraste kombinationen

Vilka färger är det som får oss att känna lugn? Så här ska du tänka för att få en harmonisk känsla i köket – och samtidigt få ett kök som är tidlöst och hållbart.

Köket har verkligen tagit den centrala platsen för hemmet – för allt från arbete, umgänge med familj och vänner, till avkoppling och matlagning. Men vilka färger och material är det som får oss att trivas bäst i hemmets hjärta?

Naturen fortsätter att stå i fokus för ett harmoniskt hem och jordnära färger är en kombination som håller över tid och som passar utmärkt i kök. Det är också i köket vi gärna leker mer med färger, former och material för en personlig stil:

Marbodal kök
Marbodals gröna nyans Tall är en hållbar färg som funkar över tid och går att kombinera med olika material och tillbehör. När Tall möter Signatur Ekbacken blir de en oslagbar kombination.  

– Vi ser att människor spenderar mer tid i köket än tidigare och det får ta allt större plats i våra liv. I 2022 är det fokus på ett personligt och hållbart kök, med olika funktioner och stil. Variation på material i olika kombinationer och färger. Det får gärna vara natursten som bryter av till ett stilfullt klassiskt vitt kök med en lekfullhet i både färg och material, säger Jessica Fryklund, inredningsarkitekt på Marbodal.

Så vilken är svenskarnas favoritfärg i köket? Kanske inte ett helt otippat svar.
Den vita färgskalan står fortfarande stadigt på förstaplatsen som svenskarnas favorit i köket. 46 procent har uppgett färgen vit som favorit i köket, enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Marbodal. Samtidigt har ljusgrått seglat upp som näst populärast (39 procent). Ljust trä toppar också listan med 26 procent. Därefter kommer ljusgrönt (16 procent) och mörkgrått (15 procent).

Kanske känner vi oss trista när vi väljer just av de här färgerna – men för ett tidlöst och hållbart kök är det kloka val. Dessutom ger jordnära kulörer, olika nyanser av beige och krämvit en rogivande känsla i våra hem, speciellt i kombination med trä – som är väldigt populärt:

Marbodal kök
Marbodals färgkollektion Jordnäras grundade och harmoniska färger passar utmärkt med vackra träluckor. Tillsammans bildar de ett naturligt möte.  

– Färg och trä är en kombination som inte är dikterad av trender utan av en varm och inbjudande känsla. En känsla som aldrig går ur tiden och där färgen ger köket personlighet och karaktär. Skapa en harmonisk och hållbar duo med en jordnära kulör och livfull ek, säger Jessica Fryklund, inredningsarkitekt på Marbodal.

Under nästa år spår Marbodal att fler kommer våga vara mer uttrycksfulla med hjälp av färg. Fokus ligger på hållbara färger med lång livslängd som kan lyfta upp och bidra till hemtrevnad. Ett tips är att använda djupare nyanser av samma kulör med mjuka övergångar till ljusare eller mörkare toner.

Marbodal kök
Ett naturligt möte – mellan Marbodals färgkollektion Jordnära och trä.  


4 tips på hur du kombinerar trä och färg

1. Välj ett träslag

Börja med att välja en träton som får framträda och sätta klang för resterande kulörer i ditt kök. Marbodals Signatur Ekbacken tar inspiration från den skandinaviska naturen, i vacker ekfanéer som skapar en levande yta.

Marbodal kök
Marbodals Signatur Ekbacken i ekfanéer.  

2. Undersök undertoner och finnish

När du valt trä bör du undersöka dess undertoner. Är de varma, kalla eller neutrala? Hur ser träets textur ut? Det hjälper dig att välja övriga kulörer till köket. Undertonerna kan bjuda in till smarta kontraster eller nyanser. Du kan välja att skapa tydliga kontraster för att få annan inredning att poppa och sticka ut eller skapa en mer neutral look där inredningen subtilt får smälta samman.

3. Skapa ett naturligt möte

Marbodal kök
Marbodals kök Signatur Ekbacken ramar in matlagningsytan och sveper runt hörnet av väggen för att där övergå i mörkgrå granit.  

Du kan även välja mellan hur trä och färg ska mötas. En mer klassisk kombination av trä och färg brukar vara att låta exempelvis en köksö gå i ek och väggskåpen i färg. Eller att arbeta med olika material på bänkskåp och överskåp i en horisontal färgskala.

4. Detaljer under luppen

Marbodal kök
Att kombinera olika material och texturer är ett bra sätt att skapa ett unikt hem.  

Med naturnära detaljer kan du få ditt kök att blomstra genom väl valda material. Plocka upp toner i både träslag och kulör för att matcha ditt kök och låt detaljerna få ta plats. Skapa ett levande rum med hjälp av strukturer, former och material från naturen såsom en bänkskiva i natursten eller en knopplist i ek.

HÄR KAN DU LÄSA MER OM DET NATURLIGA MÖTET MELLAN TRÄ OCH FÄRG.

Inred köket du drömmer om – mer härlig inspiration här

Publicerat 14 april 2022