Tösse stadshus

Sekelskiftesdröm med unik historia – kika in i Tösse stadshus

Fantastiska sekelskiftesdetaljer möter moderna bekvämligheter i varsamt restaurerade Södergården. Nu ligger det unika huset ute till försäljning. Se bilderna här!

Annons

Med den här pampiga villan kommer en fascinerande historia på köpet! Vackra Södergården är belägen i Tösse i Dasland, där det kring förra sekelskiftet fanns planer på att anlägga ett nytt samhälle.

Huset började byggas år 1901 och skulle bli stadshuset i nya “Tösse stad”. Bakom arkitekturen stod storbonden Anders Nilsson och huset stod klart år 1906. Men det blev aldrig någon stad, och det tilltänkta stadshuset blev det enda som uppfördes. Som den enda i sitt slag tronar nu den unika villan i det lilla samhället.

Södergården
 

Det vackra vitputsade huset, med rött falsat plåttak och stora sekelskiftesfönster har genom åren haft flera användningsområden. Det har varit affär, lanthandel och numera bostad – och det kan än i dag nyttjas både för boende och verksamhet.

Annons
Villa sekelskifte
 

Nu ligger majestätiska Södergården 201A ute till försäljning för ett utgångspris på 3 195 000 kronor.

Kika in i “Tösse stadshus”

I Södergården kombineras lantlig idyll och klassisk elegans. Många av husets originaldetaljer har bevarats, såsom kakelugnar, pardörrar, brädgolv, stuckaturer och lamprosetter. De stora spröjsade sekelskiftesfönstren ger ett vackert ljusinsläpp och den imponerande takhöjden bidrar till känslan av rymd.

Lyxig matsal
 
Annons
Stuckaturer
 

«Hela huset andas historia! Det finns massor av fina detaljer överallt och man upptäcker hela tiden flera», säger säljarna.

rutigt golv
 
lyxigt vardagsrum
 
Annons

Huset har renoverats varsamt till klassisk perfektion. Smakfulla stil- och materialval går i linje med husets själ och intressanta historia, samtidigt som det inte tummats på komfort.

Lyxigt tv rum
 
Snygg hall
 

Bostaden har tio rum och kök, två badrum och en gästtoalett. Dessutom finns ett utekök och en stuga på gården.

Staty
 
Lantligt sovrum
 
Annons

Köket går i lantlig stil, med en bar tegelvägg, fungerande vedspis och rustika detaljer. Här finns gott om utrymme för såväl matlagningsdrömmar som sociala tillställningar.

Lantkök
 
Lantligt kök
 

Det stora badrummet bjuder på en lyxkänsla av rang. Väggarna, klädda i träpanel och målad tapet, och det schackrutiga golvet skapar en exklusiv atmosfär – medan gjutjärnsbadkaret med lejontassar och den marmorklädda kommoden sätter pricken över i. Och får det lov att vara originaldetaljer såsom stuckaturer och en takrosett?

Annons
Lyxigt badrum
 
Badkar med lejontassar
 

Den som vill njuta av soliga höstkvällar utomhus kan välja mellan punschverandan, balkongen eller den lummiga trädgården.

Veranda
 
Annons
Uteplats
 
Pampig villa
 
Stuga
 
Annons

Södergården 201A förmedlas av Hanna Tairi på Historiska hem. Se hela annonsen och läs mer här.

Se också: Höstens stora inredningstrender
Se också: Höstens stora inredningstrender
0:44
Annons