Emily Bratts tips för trädgården 2020

Trädgårdsdesignerns tips och trendspaning för 2020

Trädgårdsdesignern Emily Bratt tror på ett nytt blomstrande ideal och ett ökat intresse för odling. Här är hennes trendspaning och bästa tips för trädgårdslivet 2020!

Annons

Som medgrundare av Blomsteruppropet och en tongivande röst i slow flowers-rörelsen i Sverige kretsar trädgårdsdesignern och blomsterstylisten Emily Bratts trädgård kring blommor i mängder. Och hon tror att vi kommer se än mer av det vackra bland årets trädgårdstrender.

Emily Bratt tror på en blomstrande trädgårdstrend 2020
Emily Bratt är aktiv i slow flowers-rörelsen i Sverige, som arbetar för att främja den svenska produktionen av snittblommor för miljöns skull. Foto: Jonatan Fernström  

Vilka trender tror du på i år?

– Jag tror starkt på att vi kommer att inreda våra gröna rum med mer blomster. Sakta lämnar vi det ideal av hårdgjorda ytor som dominerat 2000-talet. Som en reaktion på detta i kombination med samtidens vindar där det talas om vikten av att gynna den biologiska mångfalden och det faktum att vi fått ett ökat intresse för blommor. Det är inte bara grönsaker och ätbart vi odlar längre. Nu vill vi också odla vår egen fredagsbukett.

Annons

– Vi lämnar alltså utemiljöns motsvarighet på interiörens ’ljust och fräscht’. Ett ideal som förvisso var lättstädat, men där vi inte bara lyckades städa bort skadegörarna utan också nyttogörarna. Nu slopar vi monokulturer och bryter upp dessa hårdgjorda ytor till förmån för rabatter – precis överallt! Vi går mot ett slags cottage garden-ideal eller den romantiska täppan där mångfald är nyckeln till en vacker och mer välmående trädgård.

Cottage garden-idealet är starkt i trädgården 2020
Emily Bratt tror på ett cottage garden-ideal när vi planerar våra trädgårdar för 2020 och framåt. Foto: Emily Bratt  

Hur inreder du själv ute i år?

– Jag satsar på extra allt. Det jag jobbar mest med, inte bara i år utan på lång sikt, är dispositionen av mina ytor i trädgården. Hur kan jag jobba med så många biotoper och ståndorter som möjligt, så jag kan plantera många olika typer av växter som har olika egenskaper och behov?

Annons

Vilka är dina bästa tips för att inreda ute?

– Med en stor artrikedom i floran får du det också i faunan. Satsa på att ha blomning året om i trädgården. Man blir oerhört lycklig för det som blommar den tiden på året då det är som mörkast. Och skaffa några hönor. Det finns inget som bidrar till så mycket skönhet i trädgården som djuren.

Läs mer:

Trädgårdsmästarens tips för en härlig uteplats och trädgård

Karl Fredrik på Österlen – läs allt om det nya trädgårdsprogrammet i TV4

Inredningsstylistens bästa tips för uteplatsen och trädgården i sommar

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Publicerat 05 maj 2020
Annons