Trädgårdsdesignern Nicole Wilsons bästa val för trädgården

Nicole Wilson är modedesignern som blev trädgårdstokig och sadlade om helt. Nu handlar allt om odling för henne.

Annons

Designern Nicole Wilson har under sina över tolv år i modebranschen designat kreationer burna av stjärnor som Lady Gaga, Lykke Li, Robyn och Rihanna. Hon har varit verksam som skodesigner och designansvarig för skorna för bland annat varumärkena Acne studios och &Other stories i Stockholm. Nicole är kvinnan bakom ikoniska storsäljare som stöveln Pistol short för Acne Studios. Men när hon fick förfrågan om att jobba på en prestigefylld designtjänst på Balenciaga i Paris, tackade hon nej. Ett annat intresse hade nämligen vuxit sig för starkt.

»Sedan barnsben har min mamma lärt och entusiasmerat mig med allt hon kunde om trädgård. När hon gick bort fick jag inte bara ärva alla hennes fröer och trädgårdsredskap utan även hennes trädgård. Det var då mitt intresse verkligen exploderade.«

 

Det började som en terapeutisk handling genom att Nicole sådde mammans frön och förvaltade hennes trädgård, men blev snart ett stort intresse och ledde till Instagramkontot @newgenerationgardens där trädgården och odlandet dokumenteras.

Annons

»Jag älskar att odla allt som är ätbart och att laga mat på det vi skördar.«

Det starka intresset gjorde att Nicole vidareutbildade sig till trädgårdsdesigner. I dag arbetar hon med att designa trädgårdar och andra gröna miljöer som uteplatser och innegårdar. Just nu jobbar hon med hotellutvecklaren ESS group och deras nya hotellsatsning Ellery beach house på Lidingö.

»Att designa skor och trädgårdar går för mig hand i hand. Båda handlar om att lösa problem – att hitta en balans mellan design, funktion och hållbarhet. Oavsett man går i en sko eller i en trädgård så ska det kännas njutbart.« 

1. Vackra stilleben

 

Förutom lyktor som stämningsgivare så är det så fint att belysa matbordet på uteplatsen med en pendel som lyser upp och skapar rumskänsla. Fisherman från Zero har en fin balans mellan mjukt och hårt.

Annons

Fisherman, 6710:-, Zero.

2. Bra förvaring

 

Ordning och reda även på uteplatsen. String har lanserat en galvaniserad version som är fin och funkar så bra för förvaring av bland annat krukor och trädgårdsredskap eller köks- och grilltillbehör.

Galvaniserat hyllsystem, hylla från 525:-, String.

3. Perfekt för buskkrasse

 

Odla ätbara blommor som till exempel buskkrasse och låt dem klättra på spaljén på denna fina odlingsbänk från Hasselfors garden. Sedan är det bara att knipsa av några blommor och dekorera tallriken med när det är dags att äta på uteplatsen. Fungerar även bra som en mindre rumsdelare och avskärmning.

Annons

Odlingsbänk, 2 035:-, Hasselfors garden.

4. Marktegel

 

Skapa vackra mönster på uteplatsens golv med marktegel från till exempel Bara mineraler. Väderbeständigt, kräver lite underhåll och håller i generationer. Älskar att lägga marktegel i basket weave som på bilden.

Bild från inredaren Daniel Östmans orangeri.

5. Stilren vattenkanna

 

Vackra vattenkannor till uteplatsen. Lite extra kär är jag i den krämfärgade vattenkannan från brittiska Haws som har ett klassiskt men ändå modernt uttryck. Varmförzinkad plåt som inte rostar, med avtagbar stril i mässing.

Annons

Vattenkanna, finns i olika storlekar från ca 690:-, Haws, Tambur store.

6. Stora utekrukor

 

Krukor i olika storlekar att plantera blommor i efter säsong, eller fina träd i som gör uteplatsen levande året runt. Jag älskar min kruka som jag köpte på Blå spaden på Österlen i somras. Extra fint att låta något spira i ett semesterminne. Eller fynda begagnat på loppis.

Terrakottakrukor, från 450–10 000:-, Blå spaden.

7. Handdrejade koppar

 

Jag älskar att dricka kaffe i morgonsolen i mina koppar som Anne Junsjö drejat i sitt krukmakeri på Bondegatan 32 i Stockholm.

Annons

Kopp, 350:-, Krukmakeriet Junsjö.

8. Snygg utemöbel

 

3D-printad sittmöbel från Sculptur, som är gjord av återvunnen plast eller träkomposit och funkar både inomhus och utomhus. Fint med annorlunda organisk form även för uteplatsen.

Reform lounge chair, 8 895:-, Sculptur.

9. Klätterväxter

Krybende benved. Wintercreeper. Klätterbenved.  

Klätterväxter mot spaljéer är rumsbildande och skapar insynskydd. Några av mina favoriter är blåregn, skogsklematis och även klätterbenved som är vackert grön året runt. Även buskar som doftschersmin kan skapa insynsskydd och doftar dessutom ljuvligt. Att mötas av en härlig doft när man kommer ut till uteplatsen är oslagbart.

Annons

10. Stort matbord till uteplatsen

 

Det är fint med ett långt matbord i massiva plank till uteplatsen, som många kan samlas kring. Vill man inte bygga själv så har danska Skagerak det stilrena matbordet Overlap table i cederträ och med underrede i metall.

Overlap table, 32 995:-, Skagerrak.

LÄS MER: 

14 snygga bord till balkong och uteplats

Trädgårdsdesignerns tips och trendspaning för 2020

Inspireras av inredningsprofilernas uteplatser och trädgårdar

Annons