Victoria Skoglunds tips för trädgården 2020

Victoria Skoglund, trädgårdsmästare på Zetas trädgård och en av Sveriges mest kända trädgårdsprofiler, har inte bara koll på trender – hon är även expert på hur man skapar en vacker trädgård att trivas i. Hennes tips skapar en oas av växter som är en fröjd för alla sinnen i sommar.

Vi frågade henne om hur hon tänker kring trädgårdslivet 2020 – och hon bjöd på många härliga idéer att inspireras av!

Victoria Skoglund

Victoria Skoglund är trädgårdsmästare på Zetas Trädgård och en av Sveriges främsta trädgårdsprofiler. Foto: Magnus Ragnvid

Vilka trender tror du på i år?

– Jag tror många satsar på naturmaterial som bambu och trä. Konstrottingen kommer vi se mindre av, tack och lov. Väderbeständiga krukor av återvunnen plast. Korgar i rotting i olika varianter där vi ser dahlior och fler nordiska träd som lönnar och aplar i stället för olivträd.

Hur inreder du själv ute i år?

– Jag håller mig alltid till ett färgtema, framför allt till de ettåriga växterna. Jag kommer troligtvis att välja svarta blommor med några aprikoskontraster. Jag kommer även att inreda en ny hörna på terrassen som ligger i skugga med några nya vintagestolar jag köpt på Myrorna. Samt plantera rönnspirea i avlånga lådor som rumsavdelare.

Bygg på höjden med en spaljé

Bygg på höjden för att skapa en härlig atmosfär i trädgården. Foto: Bailey Gullo/Unsplash

Vilka är dina bästa tips för att inreda ute?

– Bygg på höjden. Välj växter som skapar ett tak eller en vägg. Jätteverbena är en utomordentligt fin växt som skapar höjd med violetta blommor som älskas av fjärilar. Fliksumak är ett exotiskt träd som kan stå ute året om, samt gyllenlönn som får ett fint gulgrönt bladverk. Jag är även väldigt svag för doftande blommor som exempelvis doftliljor som sprider en ljuvlig myskaktig doft om kvällarna.

Doftlilja fotograferad av Victoria Skoglund

Doftliljor sprider en ljuvlig myskaktig doft om kvällarna, tipsar Victoria Skoglund. Foto: Victoria Skoglund

Läs mer:

Kika in i Victoria Skoglunds underbara växthus 

Inredningsstylistens bästa tips för uteplats och trädgård

Snygga krukor att använda utomhus sommaren 2020