Inspiration hem med träpanel

Inred med träpanel: inspireras av hemmen

I höst vill vi klä våra innerväggar med trä! Inspireras av nio hem där allt från klassisk pärlspont till modern ribbpanel står i fokus.

Annons
Video: Pella Hedeby stylar det naturnära huset på Dalarö
Video: Pella Hedeby stylar det naturnära huset på Dalarö
1:05

Att inreda med trädetaljer har länge varit en stark trend. Nu vill vi även klä våra väggar med trä! Den långsmala ribbväggen är fortsatt trendig, men mer klassiska alternativ som pärlspont och bröstpanel börjar också leta sig in i det moderna hemmet. Låt dig inspireras av nio fina hem med träpaneler!

1. Varierande vinklar

Träpanel längs med hela väggarna
 

På 40-talet ritade den franska arkitekten Jean Prouvé den omtalade villan Demountable house. Trenden med träbeklädda väggar fungerar då som nu. Vi inspireras gärna av Jean Prouvés innovativa sätt att placera träpanelen – lodrätt, vågrätt och med en blandning av smala och breda paneler.

Annons

2. Ljus ribbpanel

Ljus ribbpanel i sovrum
 

Ribbpanel, trästavspanel, akustikpanel, wood on wall. Kärt barn har många namn – och passar i de flesta moderna lägenheter och villor. Ribbpanel kan med fördel placeras i taket, bakom sängen, i badrummet, eller som en fondvägg.

3. Färgsatt pärlspont i köket

Grön pärlspont i kök
 

Låt träpanelen bli färgklicken som ger rummet liv! I denna charmiga sekelskiftesvilla från 1910 har man låtit bevara den fina pärlsponten i köket. Man har sedan byggt till en lång sittbänk med en liten hylla ovanför. Fint och praktiskt!

Annons

4. Trä från golv till tak

Sportstuga helt klädd i träväggar
 

Vågar du gå all in och klä samtliga väggar, golv och tak i träpanel? Det gjorde arkitekten Anki Gneib och maken Kristian Pohl när de ritade sitt hus på Gällnö i Stockholms skärgård. Träet är laserat för att ta bort den värsta fjällstuge-känslan, samtidigt som fina kvistar fortfarande syns och ger liv till träet.

5. Hög bröstpanel

Hög bröstpanel
 

En klassisk bröstpanel ska enligt gammal tradition täcka två tredjedelar av väggen. Det har ägarna tagit fasta på i denna vackra Jugendvilla på Flen i Sörmland. Med det schackrutiga golvet i nästkommande rum och en enkel poster som korsar tapet och panel, möts det klassiska och det moderna på ett fint sätt.

Annons

6. Färggrann pärlspont

Grön pärlspont i trappa och väggar
 

Pärlspont från golv till tak behöver inte alls kännas gammalsdags eller lantligt. När designparet Marianna Sorsa och Lasse Laine renoverade klädde de hallen i träpanel från topp till tå. Väggarna fick en mintgrön kulör, medan taket målades i en djärv orange nyans.

7. Låg och diskret panel

Låg bröstpanel
 

Låt träpanelen bara finnas där som ett smycke, utan att dra blickarna till sig. En låg, diskret bröstpanel med speglar kan matchas med designföremål och ändå upprätthålla känslan av sekelskifte i bostaden.

Annons

8. Trärena originaldetaljer

bröstpanel i rent trä
 

Våga låta träet förbli omålat. Var inte för snabbt framme med penseln om du köper ett gammalt hus med träpaneler. Bo in dig och vänta gärna med att måla innan du är helt säker, det är svårt att återfå samma känsla i träet om det en gång har målats över.

9. Mörka ribbor i köket

Ribbpanel i vitt kök
 

Ge en vit bostad värme genom att addera en träfärgad ribbpanel. Vid första anblicken går det inte att ana att en dörr och ytterligare ett rum i bostaden döljer sig bakom ribborna. En inspirerande och praktisk lösning som återfinns i denna lägenhet i Vasastan i Stockholm.

Se också: Höstens stora inredningstrender
Se också: Höstens stora inredningstrender
0:44
Publicerat 20 september 2022
Annons