Uppskattat möbelsnickeri visar smart bord av Emma Olbers på möbelmässan

Ett bord som inte kräver några verktyg för att monteras. Det är Tre Sekels främsta nyhet under möbelveckan. Residence fick en pratstund med Elisabeth Ahlgren från Tre Sekel om framtiden, nyheter och ambitioner.

Annons

1944 startade möbelsnickeriet Tre Sekel i Tibro av Herbert Larsson och har sedan dess varit Sveriges nav när det gäller möbeltillverkning. Tre Sekel värnar om hög kvalite, bra design, hållbarhet och att ta ansvar för det svenska arvet av trämöbler.

För två år sedan inleddes ett nytt samarbete med bland annat formgivaren och Residence-bloggaren Emma Olbers samt Thomas Sandell, och 2015 gick Elisabeth Ahlgren och Stefan Jonsson in som majoritetsägare efter att företaget har drivits som ett familjeföretag av Herbert Larssons barn Eva Jannerstedt och Peter Larsson.

Under möbelmässan 2016 visar Tre Sekel bland annat upp ett nytt bord av Emma Olbers. Residence fick en pratstund med Elisabeth Ahlgren om framtiden, nyheter och produktionen.

Hur kom det sig att ni beslutade er för att bli delägare i Tre Sekel Möbelsnickeri? Vad var det som lockade er?
– Känslan av att vara med och skapa och ta ansvar för vårt fina svenska arv av trämöbler. Vi vill kunna köpa möbler som håller hög kvalitet, med bra design och fokus på hållbarhet – men då måste vi få ha kvar den kunskapen i landet. Det börjar verkligen bli en bristvara på riktigt duktiga möbelsnickare. Vår målsättning är att bara använda träd som du kan gå ut och ta i din egen skog. Det handlar om att värna om miljön, inte använda regnskogen, tillverka möbler som tål att ärvas mellan generationer och använda miljövänliga färger som äggoljetempra, säger Elisabeth.

Annons

Hur ser produktionen ut i Sverige av möbler överlag och hur tror ni den bilden kommer förändras framöver?
– Vi tror som sagt på det svenska. Vi har gjort den här resan tidigare, på vårt förra företag Kvänum. Det handlar inte bara kvalitet och hållbarhet, det minst lika viktigt att tillverka möbler som också är hållbara för ögat. Det gör att en möbel måste få tala med sin ägare under kanske ett helt liv.

Vad visar ni under möbelveckan?
– Vi visar ett nytt bord i furu av Emma Olbers, där inga verktyg behövs för att montera upp och ner det. Eftersom vi är en av de företag som har licens på Carl Malmstens möbler kommer vi även vara med på en utställning på Stockholms Auktionsverk som handlar om hans möbler. I vår monter på mässan visar vi några av Carl Malmstens möbler, som skrivbordet Guldheden, uppdaterat för 2016. Dessutom kommer vi visa Stadshusstolen som Carl Malmsten lät tillverka 1916 – för 100 år sedan. 

Publicerat 11 februari 2016
Annons