trendenser topp

Trendenser-Frida släpper bok som hjälper oss inreda bättre

"Jag saknade en pedagogisk bok som man kunde hålla i handen och ta hjälp av för att göra sitt hus till ett hem."

Annons

Frida Ramstedt driver den välbesökta och uppskattade bloggen Trendenser, och är nu aktuell med sitt första bokprojekt. Genom en avskalad och minimalistisk approach vill hon få människor att tänka efter hur man ska inreda, att man verkligen lär sig grunderna till en bra inredning istället för att följa de senaste trenderna – någonting hon själv menar är alltför vanligt.

– Något som verkar utmanande för många är att det här med harmoniska proportioner på möbler, mattor och inredningsdetaljer. Jag gissar att det problemet kommer sig av att många helt enkelt inte känner till genvägarna för hur man kan räkna ut sådant själv och då kanske man lätt sneglar på hur någon annan har gjort för att komma vidare. Men alla bor ju så olika och har olika förutsättningar eller mått på sina hem – så samma möbel eller matta som är snygg hos en person som bor i en lägenhet med högt till tak och många kvadratmeter kan kännas obekväm och skavig hemma hos någon annan.

frida ramstedt bok
Foto: Jonas Häll  

I boken försöker Frida förenkla och förklara de tumregler som många inredare ofta jobbar med. Det kan handla om enkla saker som det gyllene snittet eller trededelsregeln.

Annons

– Med hjälp av dem kan man snabbt se vad som funkar i ens eget hem, och justera småsaker för att helheten ska kännas bättre. Det är ju lätt att förlora sig i vackra hem utan att man, som du säger, egentligen kan de grundläggande principerna för hur man ska tänka vid inredning.

Kan du säga någonting konkret som är en bra start för någon som vill ha harmoni och en röd tråd i sitt hem?

– Jag tycker att vi ska inreda för hela kroppen, inte bara för ögat. För att göra det måste vi börja bemöta möblerna och inredning vi väljer på andra villkor än bara hur de ser ut och vilken stil de skapar i våra hem. Hur känns möblerna att ta på, är de bekväma att sitta i, hur doftar det hemma hos dig, är möbleringen ergonomisk? Vad som är skönt för ögat och vad som är skönt för kroppen är inte alltid samma sak. Det finns många praktiska riktmått som är baserade på kroppen, men när man scrollar runt på Instagram eller Hemnet så ser man att vår generation inte använder sig av de tipsen. Därför har jag sammanställt massor med mått som är bra att veta så att man enkelt ska kunna hitta dem på ett och samma ställe.

 

Du har inga foton i din bok, utan illustrationer. Vad fick dig att ta det beslutet? Positivt, negativt med detta?

– Det finns redan så många fina fotoböcker om inredning, jag tyckte inte att det behövdes en till på samma tema. Däremot saknade jag en pedagogisk bok som man kunde hålla i handen och ta hjälp av för att göra sitt hus till ett hem. Som förklarade grundprinciperna och hur inredare tänker. Så jag skrev en sådan. Bära eller brista min bok har inga bilder men däremot gott om illustrationer så att man ska kunna ta till sig tipsen oavsett vilken stil man har eller vilka möbler man gillar.

Frida Ramstedts Handbok i inredning och styling finns att köpa på Bokus, Adlibris, och Akademibokhandeln samt hos utvalda återförsäljare.

Pressbilder av Sara Brodén och Anna Roström

Läs mer:

Se bilder från den kontinentalt inspirerade delin Schmaltz

Länge leve print! RUMs tidigare chefredaktör sjösätter nytt magasin

ARKET samarbetar med printmagasinet Apartamento

Publicerat 08 april 2019
Annons