För femte året i rad inledde trendexperten Stefan Nilsson det nya året med att presentera vilka trender han tror vi kommer få ta del av under året. I vanlig ordning sammanfattade han sin trendspaning för det nya året i fem punkter men började med att punktera att 2016 framför allt kommer att handla om ”att hitta en egen smak”.

– Det viktigaste vi kan göra 2016 är att hitta vår egen smak. Vi vet inte vad det betyder, men alla pratar om det, så därför vill vi ha det, säger Stefan Nilsson.

Här är Stefan Nilssons 5 trender för 2016:

Stora Trenddagen 2016-050


1. Santa Fé

Trenden Santa Fé är trenden där vi ska hitta tillbaka till våra rötter, eller snarare rötterna hos befolkningen i USA – framför allt i området runt Texas och Arizona. Till grund för trenden står den amerikanska Georgia O’Keeffe och hennes tavlor av det New Mexikos landskap. Det är även utifrån dessa tavlor Santa Fé även har hittat sin färgkarta: senapsgult, aprikos, blått, grönt, rosa tillsammans med trä och naturfärgat skinn. I den här trenden dominerar symmetri och geometri i kombination med mycket färg, trägolv och växter. Vi vill alltså inreda med mycket färg, mönster, robusta trägolv och låter självklart textiler så som mattor hitta nya platser i hemmet – som till exempel på väggen.

Stora Trenddagen 2016-070


2. Hedonism

Hedonism är trenden som är en rak motreaktion till den starka hälsotrend som dominerade 2015. Här står njutningen i fokus – och vi nu även inreda för att uppnå detta. Stefan Nilsson kallar det rakt upp och ner för ”porrtrenden” och förklarar att vi med det vill skapa miljöer med tunga draperier, fransar, sammet, låga möbler och lustens färg: rött, rött, rött! En lätt flirt med 70-talets Art Deco kommer vi absolut se 2016, förklarar trendexperten. Vi går med det från det praktiska till det sensuella och byter ut våra perfekta vinglas mot snygga sådana.

Läs även: 8 trender att hålla koll på 2016

Stora Trenddagen 2016-154


3. Maskinellt

Trenden Maskinellt betyder helt enkelt att industritrenden lever kvar ett varv till, menar Stefan Nilsson. Vidare förklarar han att vi inte är klara med kaklade väggar och rostfria lampor. Skillnaden är att vi nu flyttar in allt från garaget och låter även tekniken ta över vår inredning. Vi drar oss inte från att inreda med bestick av verktygsskaft och väljer gärna en färgskala i grått och beige.

Läs även: Toppstylisterna: ”2016 kommer vi se härliga färgkombinationer”

Stora Trenddagen 2016-097


4. Astro

Tänk på valfri science fiction-film så har du Astro-trenden klar för dig. Astro är framtidstrenden som sammanfattas med ord som nyfikenhet, optimism och innovation. Här ska allt vara vitt och vi jobbar gärna med flera nyanser av vitt lager-på-lager. Vi tittar hela tiden framåt och försöker hitta innovativa lösningar i vårt sätt att inreda.

Läs även: Bloggarna trendspanar del 1 & del 2

5. Makers&Fixers

Varför ska vi köpa nytt när vi kan låna, skapa själva eller återanvända? DIY, makers, fixers, slöjdare och crafters är bara några exempel på hur gemene man kommer försöka hitta kreativa lösningar 2016. Makers&Fixers är en relevant trend för vår tid, som fokuserar på miljö och det vi faktiskt har. Den kan sammanfattas som en antikomumtionstrend och en motreaktion på alla måsten och en längtan att få göra skillnad. Ett bra exempel på detta är engagemanget kring flyktingfrågan. Inredningsvärlden jobbar spännande samarbeten som t.ex. Indiskas samarbete med Myrorona och Återbruksgallerian i Eskilstuna. Början av begreppet Shared economy som vi 2015 såg i form av Uber och Air Bnb kommer växa ytterligare 2016. Inredningsmässigt kommer vi se många ”förbjudna” färgkrockar så som rosa mot rött och gult och brunt.