trender tapeter 2022

Årets trendigaste tapeter och 3 smarta tips – enligt experten!

2022 är de stormönstrade tapeternas år! Vi har tagit hjälp av en expert för att spana in de största tapettrenderna just nu.

Annons
5 billiga sätt att göra om i hemmet
5 billiga sätt att göra om i hemmet
1:32

Tapeten har gjort stark comeback 2022 – både på väggar, i tak och klädda på möbler. I år är det endast fantasin som sätter gränserna.

Vi bad en expert lista de tre största tapettrenderna just nu. Tillsammans med inredningskollegorna på Hornbach har marknadschefen Andreas Larsson fastställt tre tydliga trender i årets tapetkollektioner.

Årets trendigaste tapeter

Trend 1. Tropiskt och exotiskt

Tapeten "Flower grön"
Tapeten "Flower grön".  
Annons
Paradisio 2 floral grön
"Paradisio 2 floral grön".  

– Det är färgstarkt. Vågat. Stormönstrat. Växter och djur från världens alla hörn. Vi nöjer oss inte längre med två veckors charter till Thailand och att under resten av året stirra på våra vita väggar. Dessutom har vår rörlighet begränsats under de senaste åren. Nu får istället hela världen komma hem till oss, säger Anderas Larsson.

Trend 2. Retro och art déco

Asperia rosa
"Asperia rosa".  
Annons
jewel marquise geo
"Jewel marquise geo".  

– Det är verkligen häftigt att se hur den klassiska art déco-stilen sått små frön här och där i form av mindre geometriska mönster i blekare toner för att slutligen blomma ut lagom till sitt hundraårsjubileum. Vi ser starka djupa färger. Stora geometriska och symmetriska mönster. Det känns exklusivt och vi är redo för att ge oss själva och våra hem denna lyxen. Vi vet att vi förtjänar den.

Trend 3. Balans och harmoni

Modernista floral beige
"Modernista floral beige".  
Annons
botanisk creme
"Botanisk creme".  

– Inom den ljusa, typiskt skandinaviska stilen ser vi äntligen att man släppt taget om den svalare gråskalan och bjuder in olika nyanser av beige. Vi vill ha mer värme i våra hem. Även på väggarna. Att tapetsera hela rummet med en mönstrad tapet ger en ombonad känsla. Här ser vi mjuka skira mönster med inspiration från naturen. De beiga tonerna får sällskap av ljusa dämpade pasteller. Toner och mönster i harmoni som hjälper oss att skapa ett inre lugn.

Skillnad mot tidigare år

Andreas Larsson ser även en tydlig skillnad på tepeterna gentemot tidigare år och kollektioner. I år är färgerna starkare och mönstren större.

Annons

– Med andra ord mer mod och mer glädje. Samtidigt ser vi ljusare toner och mjukare mönster. En spegling av mångas val att växla ner och ta det lugnare. Slow living. Något som nästan försvunnit helt sedan tidigare år är tapeter med imitationer av sten, trä och betong, säger Anderas.

Han och hans kollegor uppmärksammar även ytterligare en stark, och något oväntad, trend.

– Något nytt som dykt upp och som vi inte har sett på marknaden tidigare är helt släta, högblanka tapeter. Definitivt en läcker accent.

3 tips: Så väljer du rätt tapet

Här ger experten sina tre bästa tips till dig som är på jakt efter den perfekta tapeten.

1. Gå på känsla.

När du ska välja en tapet så lyssna till ditt hjärta. Låt det vara kärlek vid första ögonkastet. Det är du som ska leva med tapeten. Det är ditt hem.

2. Var modig.

Våga tapetsera med den där stormönstrade färgglada tapeten som du verkligen kände var du. Dagens non-woven tapeter är superenkla att tapetsera med. Alla kan göra det. Ett snabbt och enkelt sätt att förändra ett helt rum.

Annons

3. Känn på tapeten

Om du har möjlighet så ta dig tid att titta och känna på tapeterna i verkligheten. Idag finns det så många olika spännande strukturer och ytskikt som har stor betydelse av hur tapeterna upplevs på väggen.

Publicerat 03 juni 2022
Annons