Julen 2022 trendiga blommor och växter

Julens trendigaste blommor och växter 2022

Hållbarhet, tradition och minimalism är ledord för årets juldekorationer. Här är julens trendigaste blommor och växter 2022!

Annons
7 sätt att inreda med julbelysning (RESIDENCE)
7 sätt att inreda med julbelysning (RESIDENCE)
0:50

Jul, jul, strålande jul – full av vackra blomster och stämningsfull grönska! Nu längtar vi efter att få inreda hemmet med värme, ljus och självklart: att ta in julgranen. I år vill vi inte ha svulstiga Disneygranar eller blinkande lyktor, istället söker vi efter en stillsam och avskalad julkänsla. Det visar Plantagens årliga rapport om svenskarnas julfavoriter.

Minimalistiskt och neutralt

Varje år utför Plantagen nämligen en stor trendrapport kring julens växter och blommor. Den bygger på intervjuer med olika experter inom växter, trender och inredning, samt en stor undersökning med över 2000 svenskar. I år syns en tydlig trend i de stillsamma, avskalade juldekorationerna med en lugn färgskala, gärna i naturmaterial.

Annons
Neutral dukning jul 2022
Dekorera julmiddagen med blommor i dova, lugna färger.  

– Jag tror på en återhållen färgskala som är sammanhållen och stillsam. Tänk små julkulor i en rumsgran snarare än en överdådigt dignande Disneygran. Vi är på väg in i en jul där vi behöver en motreaktion – man vill ha lugnet. Man vill absolut träffa sina vänner och dricka glögg men på ett stillsammare sätt, säger trendexperten Stefan Nilsson i ett pressmeddelande från Plantagen.

De mest populära blommorna

När det kommer till julens blommor står julstjärnan som segrare bland svenskarnas favoritblommor. Till skillnad från tidigare års utsvävningar med julstjärnor i blått och rosa, vill vi i år ha klassiskt röda eller vita blommor.

Annons
Röd julstjärna blomma
Julstjärnan kniper förstaplatsen bland svenskarnas populäraste julblommor även i år.  

Efter julstjärnan hittar vi Amaryllisen på plats nummer två på topplistan. Den ståtliga blomman med bred stjälk kan både stå i vas eller fyllas med vatten och hängas upp och ned. Andra juliga favoritväxter hos svenskarna 2022 är Hyacint, Julros och rumsgran.

Julros
Julrosen är en populär växt runt jul då den både trivs inomhus och utomhus.  

Julgranen – en fortsatt stark tradition

För många är inte julen officiellt invigd förrän julgranen har tagits in och pyntats. Det syns inte minst i trendrapporten. 76 procent av svenskarna planerar att ha julgran hemma i år. Men om det blir en äkta gran, eller en utav plast, skiljer sig åt. 42 procent väljer att ha en äkta julgran, medan 35 procent hellre väljer en gran i plast.

Annons
Stilren gran julen 2022
De viktigaste kriterierna när svenskarna väljer sin gran är främst att den passar in i inredningen, är prisvärd och är av god kvalité så att den inte barrar så mycket.  

I undersökningen tog man också reda på hur lång tid före jul som julgransinköpet tänks äga rum. De allra flesta svarade att de köper sin gran omkring två veckor före jul, runt lucia. Barnfamiljer visade sig vara något tidigare ute – varannan barnfamilj köper granen i början av december, nästan en månad innan julafton.

Hållbarhet trendigt julen 2022

En annan viktig aspekt, som avspeglar vår samtid, är att julen gärna skall vara hållbar. Det kan exempelvis innebära att en och annan stickling hamnar under granen i år. Eller varför inte en bukett med vintergrönt från trädgården, som gå bort-present till glöggmyset?

Annons
fin entré med växter julen 2022
Trädgårdsdesigner Marita Ryland tipsar om att plocka fram allt vintergrönt och fylla entrén av grönska för att lysa upp vintermörkret.  

Det finns fler sätt att återbruka för att tänka på hållbarheten kring jul. Marita Ryland är trädgårdsdesigner på Rylands Rum. Här tipsar hon om tre saker du kan göra för att höja julstämningen utomhus, samtidigt som du gör gott för miljön:

  1. Täck känsliga plantor i trädgården med granriset som blir över efter julgranen.
  2. Använd trädgårdsavfallet från buskar som du klippt ner under hösten till att göra fina kransar till jul.
  3. Ta fram det fina i trädgården som håller sig grönt och placerar det vid entrén. Ställ det som inte är grönt längst bak i trädgården. Ta en skottkärra och börja möblera om!

Källa: Plantagen

Annons