Trendspaning: 5 favoriter från inredningsmässan Maison & Objet

I dagarna gick  säsongens andra designmässa av stapeln, accessoar och möbelmässan Maison Objet i Paris. Residence redaktionschef Imke Janoschek listar fem favoriter som stack ut.

Annons

1. Trärent

zanat2
 
zanat
 

Superinredaren och designern Ilse Crawford har börjat samarbeta med det bosniska företaget Zanat som svenska stjärndesignern Monica Förster är kreativ chef för. Monica fick Residence samarbetspris i fjol för sina framgångar med Zanat. Hennes stolar för samma märke står numera bland annat på det omskrivna hotellet Ett hem i Stockholm. Ilse Crawford  som för övrigt var Designer of the year på mässan har gjort en superfin bänk, en lampa och brickor, som alla visar på Zanats fantastiska trähantverk.

Annons

2. Färgskiftning

vas
 

Inspirerad av den norske troll-målaren Theodor Kittelsen är vasen av den norska designduon Anderssen Voll med just namnet Troll. Vasen undersöker hur glasets tjocklek påverkar färgen som blir tunnare ju tunnare glaset blir.

3. Kristina Dam

vas2
 

Stillebenvänliga vaser visade Kristina Dam, i stengods. Finns i tre storlekar. Kristina lanserade nyligen en möbelkollektion på Formex, läs mer om den här.

Annons

4. Runda kroppar

amesdesignsebastianherkner2
 

 

Uttrycksstark keramik av Sebastian Herkner för Amesdesign, kollektionen heter ”ames sala by Sebastian Herkner”. Ställdes ut på mässans Café Intramuros. Runda kroppar på korta ben. Lustigt nog omöjligt att ogilla dessa. Hela kollektion tillverkas i Colombia.

5. Miljövän

jensfagerOpen_candlestick_black_w.candles_grey-mid
 
jensfageropen_shades_compile-web
 

Jens Fager som för tio år sedan breakade med sin ljusstake Raw lanserade ljusstaken Open. ”En enkel form som krävde mycket arbete”. Den reducerade formen ska spara på råvaror och miljö. Open finns att köpa via Muuto.

Designmässan Maison et Objet pågick 2-6 september i Paris.

Läs även: 
7 nyheter att hålla koll på från Formex-mässan
Årets formgivare utsedd: Han får Formex designpris 2016
Enkelt och hållbart när Kristina Dam presenterar möbelkollektion

Annons