Uppskattad designstudio: "Det behövs inte fler produkter, det behövs bättre lösningar"

Det har hänt mycket under de 10 år sedan den uppskattade designstudion Form Us With Love startade, både för studion samt för den nationella och internationella designscenen. Residence har intervjuat Form Us With Love om om studions 10-åriga arbete, framtiden och hur designscenen har förändrats under åren.

Annons

Den Stockholmsbaserade designstudion Form Us With Love har sedan starten för tio år sedan alltid haft sikte på kvalité, hållbarhet och gediget arbete. Under åren har de samarbetat med stora aktörer som inom designvärlden så som Ikea, Muuto, Bolon och Hem.

I samband med 10-årsjubileet firar de med utställningen I-X på Konstakademien i Stockholm. Där visar de på produkter från designstudions första år, hyllade klassiker och nyheter för 2016. Residence fick en pratstund med grundaren av designstudion Jonas Pettersson, om studions 10-åriga arbete, framtiden och hur den nationella och internationella designscenen har förändrats under åren.

Hur har dessa tio år varit för er?
– Vi är inte personerna som per automatik tittar bakåt, snarare framåt. Men under 2015 stannade vi och började analysera vad som faktiskt hänt. Det som först var en intern analys på oss själva som resulterade i så mycket intressant material, så vi valde att summerad det i en bok. Den visar hur många misstag, hårt arbete och passion tog oss framåt. Den visar också hur komplext designarbetet är och hur många personer, förutom designer, som faktiskt är helt avgörande för slutresultatet. Boken är ett sätt för oss att tacka alla de som trott på oss, säger Jonas Pettersson.

Annons

Vad har varit er bästsäljare produkt under dessa år?
– Vi har aktivt valt kvalitet före kvantitet. Att investera mycket tid i de projekt vi tar oss an, vilket har visat sig vara framgångsrikt, där i princip inga produkter lyckligtvis gått ur produktion. 

halle-form-us-with-love-soffa
En del av den nya möbelserie som Form Us With Love presenterar under Stockholm Design Week tillsammans med danska +Halle.  
halle-form-us-with-love-soffa-
 

Tar ni fram något nytt i och med 10-årsjubileet?
– Det som visas och är öppet på Konstakademien under Stockholm Design Week 5-12 februari är både en dåtid, nutid och framtid. Under Design Week så lanserar vi ett större samarbete med danska +Halle, vilket resulterat i en stor möbelserie. Vi fortsätter att utveckla sortimentet till ett av våra entreprenörsprojekt, Baux. Sen är det en ny produkt för ateljé Lyktan. 

Annons

Hur har den svenska designscenen förändrats under dessa år?
– Världen och designscenen har ändrats enormt mycket på de här åren. När vi ställde ut i Milano för tio år sedan var världsekonomin på uppgång, designers var stjärnor och gjorde produkter som angränsade till konst. En stor framåtanda, men som vände sig till en minoritet. En kontext som vi hade svårt att passa in i. I dag ser världen helt annorlunda ut och industrin lika så. Nu är det snarare ett samspel mellan behov och kultur. Det behövs inte fler produkter, det behövs bättre lösningar. Något som vi inte längre bara tror på, utan också visat, med många av de projekt och förändringar vi gjort genom åren. Det har resulterat i att vårt arbete är starkt eftertraktat i såväl Sverige som andra delar av världen. 

Vad ser ni fram emot?
– På kort sikt skåla med alla som varit involverade i det här projektet; Lia Forslund, Richard Prime, Henrik Nygren Design, Jonas Lindström, Fry Communication och alla på Form Us With Love. Sen ser jag fram emot att Design Week är över, så vi kan fortsätta med alla våra spännande projekt. 

Foto på Form Us With Love: Jonas Lindström

Annons