Uppskattad keramiker lanserar kollektion skulpterad i 3D

Anna Elzer Oscarson, känd för sin fantastiska keramikserie Dusty Diamonds, lanserar en ny kollektion skulpterad i 3D.

Annons

Den uppskattade keramikern Anna Elzer Oscarsson är aktuell med en ny spännande kollektion där allt är skulpterat i 3D. Residence fick en pratstund med henne om den pågående utställningen, kollektionen och trender inom keramik.

Vad visar du på Formex?
– Jag och Porslinsfabriken i Lidköping visar upp vårt nya samarbete som heter Dancing Dune. Det är en helt ny keramikkollektion med vaser och fat för det dukade bordet.

Läs också: 11 nyheter att hålla koll på från Formex

Vad särskiljer Dancing Dune från det du tidigare gjort? 
– Jag skulpterar fram formerna i 3D. I och med det uppnår vi en total perfektion. När handen och hantverket tar vid, gör vi dem levande. Perfektion och imperfektion i fin symbios. Man känner när en produkt är handtillverkad, den blir personlig och attraktiv. 

AEO_group
Den nya kollektionen, allt är skulpterat i 3D.  

Varför är det svenska hantverket/produktionen viktig för dig?
– För mig är det superviktigt och väldigt inspirerande att jobba nära produktionen. I det nära samarbetet mellan formgivare och tillverkningsprocess hittar man nya lösningar. Det är i en sådan process som innovationer kan ske. Dessutom har vi ju en stolt keramiktradition i Sverige som håller på att gå förlorad. Jag är stolt över att vi kan få vara med och föra det vidare till vår generation och nästa. I detta projekt har jag jobbat med två av de bästa glasyrmakarna genom tiderna, Kent Eriksson och Hans-Olof Nilsson. De är båda i 70- års åldern och har jobbat på Rörstrand sedan de var unga, så de besitter en fantastisk kunskap som jag nu får ta del av.

Läs också: Kristina Stark ger historiskt föremål nytt liv under Formex 

Vilka tendenser inom keramik/produktion/samhället går du igång på just nu?
– Jag tror vi längtar efter det genuina och personliga och vi blickar bakåt och framåt på samma gång. I vår historia känner vi trygghet, men längtar också efter nya former. Keramiken är hemmets juveler och med dem kan man förändra och sätta sin egna prägel. Vi uppskattar också närproducerat och produkter där vi ser handens verk

Annons