Utvalt: Stockholm Design Week 2015

Annons
IlseCrawford_photographed_Leslie_Williamson
Illse Crawford i sitt hem i London, foto: Leslie Willamson  

Hedersgäst Ilse Crawford
Årets hedersgäst på årets Stockholm Furniture &Light Fair är den fantastiska inredaren och designern Ilse Crawford, i Sverige kanske mest känd för sina miljöer på hotellet Ett Hem och Matsalen hos Mathias Dahlgren. Utöver en utställning på entréhallen ute på mässan – missa inte – så passar hon också på att visa nya möbler för Ikea. En garanterad snackis under och efter mässan! Möblerna kommer dock inte släppa i butik förrän i vår.

Annons

Stockholm Furniture & Light Fair/Ett Hem

 

chair anna kraiz
Fåtölj från Källemo av Anna Kraitz och nya grafiska mönster på textil för Ljungbergs Factory av Gabor Palotai.  

Designgalleriet
Med start 3 februari visar Designgalleriet designern Anna Kraitz i samarbete med grafiska formgivaren Gabor Palotai – en mönsterspäckad utställning med både sprillans nya möbler och äldre alster i helt ny skrud. ”Jag har saknat humorn i svensk design, men Anna Kraitz är bra på att varva humor och poesi”, säger Designgalleriets Stefan Nilsson. Öppet för allmänheten 3-27 februari.

Kammakargatan 52

Annons

 

simon klenell mirror
Glasskulpturen Mirror av Simon Klenell kommer att auktioneras ut på Örnsbergauktionen. Startpris 2500:-.  

Örnsbergsauktionen
Alla som intresserar sig för unika objekt, glas och hantverk av unga grymma kreatörer bör bege sig till Galleri Bon, där Örnsbergsauktionen visar unika verk av ett trettiotal spännande namn. Allt auktioneras sedan ut fredag den 30 i Örnsberg. Efter fyra år på Stockholm design week, är Örnsbergsauktionen numera ett stadigt och välkomnande inslag. Vernissage 1 februari, utställningen är öppen för allmänheten 2-6 februari, 12.00-18.00, auktionen är den 6 feburari, då på Jakobsdalsvägen 15A Örnsberg, vill man vara med och buda bör man anmäla sig i tid.

Annons

Galleri Bon, Högbergsgatan 18

 

olabergengren
Foto av Ola Bergengren för utställningen Twelve som visas på mässan i montern B12:11  

Mässutställningar
På lördagen den 7 februari är Stockholm Furniture & Light Fair i Älvsjö öppen för allmänheten. Utöver idel nyheter från skandinaviska varumärken visas även två utställningar man inte bör missa: I utställningen Inside Scandinavian Design, curerad av designduonFärg&Blanche synas tio skandinaviska möbler i sömmarna och det ges en inblick till arbetet bakom en möbel. Årets version av Twelve, curerad av Folkform och Johanna Agerman från tidskriften Disegno, med fantastiska bilder av Ola Bergengren, lyfter fram tolv unga framgångsrika skandinaviska designer och deras arbetsmetoder.

Annons

 

elle design-awards
 

Elle Decoration Design Awards
Om Residence summerar årets bästa design med sitt Residence stora formpris så kickstartar förlagskollegan Elle Decoration året med sin stora designprisgala. Prisutdelningen sker på Cafe Opera måndag 5 februari och är endast för inbjudna, men det kommer definitivt pratas om årets pristagare i media.

 

tingest astrid olsson
Filt i design av Astrid Olsson som var medgrundare och designer på V Ave shoerepair.  

Lanseringar
Trots fantastiska utställningar, möten, samtal och nya bekantskaper – samt ett och annat bubbelspäckat event – är det såklart möbelnyheterna som är veckans höjdpunkt. Bland dem det redan talas om finns danska Menus framfart, Staffan Holms härliga soffa för Swedese, belysningsföretaget Wästbergs samarbete med brittiska Industrial Facility och Inga Sempé, samt Alexander Lerviks satsning med egna företaget Tingest, som samarbetat med bland annat Folkform, Färg&Blanche och modepersonligheten Astrid Olsson. Claesson Koivisto Rune lanserar dessutom egna varumärket Smaller objects – det ser vi fram emot!

Publicerat 29 januari 2015
Annons