beige väggfärg – så väljer du rätt nyans

Så väljer du rätt beige nyans till väggarna

Ska du måla väggarna i beige, men är osäker på vilken av alla nyanser du ska välja? Vi frågade experten om hur man ska tänka och samlade några fina kulörer att inspireras av.

Annons
TV: Residence tipsar – Så gör du rent mässing
TV: Residence tipsar – Så gör du rent mässing
1:51

Från köksluckor till väggar och textilier – beige syns i hemmets alla rum nuförtiden och har blivit något av en klassiker som får ett uppsving och blir särskilt populär då och då.

– En beige kulör kan verkligen få ihop ett rum och ge det en mjuk inramning, så jag förstår att det har blivit så populärt med beige, säger Yvonne Karlsson, färgsättningsexpert på Alcro.

Lady Minerals Revive 10679 Washed Linen från Jotun
Sobert i gråtonad beige, här Lady Minerals Revive 10679 Washed Linen. Foto: Jotun  

Men en beige väggfärg kan skilja sig stort från hur den upplevs på ett färgprov jämfört med hur den ser ut när hela väggen är målad. Dessutom ändras uppfattningen av kulören under dygnet. Därför bad vi Yvonne Karlsson, certifierad färgsättare och Colour designer på Alcro, att guida oss igenom hur man ska tänka för att lyckas med valet av beige väggfärg.

Annons

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Så väljer du rätt beige väggfärg

Vad ska man tänka på när man väljer beige väggfärg?

– Som alltid när man väljer kulörer så bör man börja med att fundera över vilken känsla man vill ha i rummet man ska måla, vill man ha det varmt och ombonat eller stramt och elegant? Det kan hjälpa att sätta ord på sitt projekt och även leta inspiration till ett kollage med inspirationsbilder som en start, säger Yvonne Karlsson.

4 Chai en beige färg från Alcro
Beige och rofyllt i sovrummet med 4 Chai. Foto: Alcro  

Två andra viktiga faktorer att beakta är vädersträck och övriga färger i rummet. Har du ljusinsläpp från norr kommer alla färger att naturligt dra mot det kallare hållet, medan de i söderläge blir varmare och mer intensiva. För att du ska lyckas välja rätt beige färg behöver du även se hur den fungerar med övrig inredning.

Annons

– Ta hem färgprover och titta mot golv, soffa, textilier och andra ytor så att din utvalda beigea funkar ihop med dessa, tipsar Yvonne Karlsson.

Modern Beige från Jotun
Klassiskt och stilsäkert med Lady Pure Color 12076 Modern Beige. Foto: Jotun  

Finns det något man ska se upp för?

– Det är hos de svaga kulörerna vi ser den största skillnaden när de kommer upp på större ytor i våra hem. En varm beige slår exempelvis gärna över i rosa i det varma söderljuset. Här är det extra viktigt att prova kulören i det rum och ljus den ska vara.

Jitney No.293 från Farrow & Ball
 
Jitney No.293 från Farrow & Ball är en beige väggfärg
Samma färg ser olika ut beroende på ljusinsläpp och tid på dygnet. Här ovan Jitney No.293 från Farrow & Ball i båda bilderna. Foto: Farrow & Ball  
Annons

Populära beigea väggfärger

Det finns en uppsjö av olika nyanser av beige att välja bland på marknaden, allt från mörkare bruna toner till ljusa, nästan vita sandfärger.

– Det vi oftast menar när vi allmänt säger bara beige, är en ljusare nedtonad brun nyans från den gulröda skalan. Men beige är ett samlingsnamn på en familj neutrala kulörer, som kan spänna över en skala från brun, grön, grå, rosa och gul, säger Yvonne Karlsson.

Lyssna - en beige väggfärg från Alcro
2 Lyssna är en av många fina beige väggfärger. Foto: Klas Sjöberg för Alcro  

De senaste åren har många fastnat för greige, en gråbeige färg som kan dra antingen åt det mer grå eller beige hållet beroende på färg. Men även en varmare variant har smugit sig in i många hem.

Annons
Alcros beige väggfärger Gråtrut och Keramik
Populära beige kulören 3 Keramik. Foto: Alcro  

– Populära beigea toner vi ser mycket efterfrågan på just nu är dämpade varmt gulbruna och gråbeiga som de vackra varma tonerna 766 Fårö, 767 Bjärge och 4 Cappucino, samt de svalare tonerna 3 Keramik, 4 Mussla och 4 Chai.

Så kombinerar du beige med andra färger

Soft Touch är en persikobeige färg från Jotun
Lady Pure Color 10290 Soft Touch är en svagt persikotonad neutral nyans som är dämpad och harmonisk. Foto: Line Thit Klein Styling: Kråkvik & D’Orazio för Jotun  

En helt monokromt beige inredning kan vara riktigt snygg om den görs på rätt sätt. Genom att blanda olika toner och ha en variation av material och texturer i inredningen blir helheten intressant för ögat.

Annons

Vill du hellre addera kulör finns det flera färger som gifter sig fint med beige. Yvonne Karlsson tipsar om att skapa en mjuk, varm helhet tillsammans med bruna toner, vitt och grönt.

– Beige blir stramt elegant tillsammans med dimrosa, lavendelviolett, salviagrön matchad med metaller och blanka ytor, tipsar hon och fortsätter:

– Beige är ju hämtad från naturpaletten så därför så passar den utomordentligt fint tillsammans med andra naturtoner som olika gröna nyanser, terrakotta, brända toner och lägg sedan till mindre, poppande accenter som koboltblått, ceriserosa, citrongult för en modern touch.

Sinnesro och Ljuvlig – två beige väggfärger från Alcro
Övre väggen är målad i den ljusa 1 Sinnesro, medan den nedre väggen, dörr och snickerier går i kulören 6 Ljuvlig. Foto: Klas Sjöberg för Alcro  

Läs mer:

5 trendfärger 2020 – så inreder vi med färg i år

Så väljer du rätt grön nyans till väggarna

Grå väggar – så väljer du rätt nyans

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Publicerat 16 april 2020
Annons