Värderaren: Värdefulla prylar på vinden du inte ska slänga

Ska du rensa vinden på gamla grejer? Då kan det vara läge att kolla upp vad föremålen är värda. David Brolin, värderingsexpert på nätauktionssajten Auctionet ger sina bästa tips.

Annons

Våren betyder ofta storstädning och utrensning av gamla prylar. Även om det är skönt att bli av med allt gammalt, kan det vara smart att kolla upp värdet på sakerna först.

– Jag får ofta höra talas om fall där föremål som är värda pengar har hamnat på soptippen, säger David Brolin, indendent på Auctionet.

För att inte gå miste om en eventuell vinst gäller det att fråga kunniga på området eller att läsa på själv.

– Annars riskerar man att slänga något värdefullt men det är också viktigt också utifrån ett miljöperspektiv, så att man inte kastar något som en annan faktiskt kan ha användning för, säger David Brolin.

Så vilka föremål ska man hålla extra utkik efter?

– Gamla Ikea-möbler, mormors gamla Lisa Larson-figuriner, släktens gamla souvenirer från resor, kinesiska föremål, leksaker och koffertar kan vara värda en massa pengar. Gamla bruksföremål, till exempel trästegar eller blomkrukor har också blivit populära. Sedan finns det fall där folk har haft fina konstsamlingar på vinden som visat sig vara mycket värdefulla, säger David Brolin.

Annons

Det är inte bara föremålen i sig som kan ge ett extra tillskott i semesterkassan. Även förpackningar av olika slag är eftertraktade.

– I bland kan kartongen ha ett värde. Det kan vara originalförpackningar och lådor till gamla leksaker eller tv-spel, säger David Brolin.

Även föremål som inte är lastgamla kan vara av intresse för köpare. På Auctionets auktionssajt dominerar just nu föremål med sommaranknytning.

– Utemöbler och trädgårdsmöbler av olika slag säljer bra nu på sommaren. Men föremål med bra kvalitet säljer alltid oavsett årstid.

Om man vill tjäna pengar på antikviteter vad ska man tänka på?

– Köp föremål i ett gott skick. Skaffa dig litteratur inom området du intresserar dig för och läs på. Gå på auktioner och loppisar och vrid och vänd på föremål, säger David Brolin.

På David Brolins blogg kan du läsa  mer om trendiga och tidlösa antikviteter.

Läs också: 

Här är Ikea-möblerna som har ökat mest i värde

Värderaren: 4 favoriter från Bukowskis vårauktion

Så fyndar du gamla Ikeamöbler på auktion – här är expertens bästa tips

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Publicerat 03 maj 2017
Annons